AB, Ukrayna’ya yaklaşık 224.000 top mermisi gönderdi

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!
AB Konseyi, Ukrayna'ya mühimmat için 1 milyar avro daha tahsis edilmesini onayladı

Yıl boyunca Ukrayna’ya bir milyon top mermisi sağlama planının bir parçası olarak, Avrupa Birliği şimdiden Kiev’e 223,800 top mermisi ile çeşitli tiplerde 2,300 füze teslim etti.

DW’ye konuşan AB sözcüsü Peter StanoAB üye devletleri, yaklaşık 223,800 topçu mühimmatı – uzun menzilli yüksek hassasiyetli mühimmat ve havan mühimmatı – ile her türden 2,300 füze teslim etti.” diyerek ilkbaharda AB üye devletlerinin, Ukrayna ordusunun mühimmat sıkıntısı yaşaması sebebiyle Ukrayna’ya top mermisi tedarikini artırma sözü verdiğini hatırlattı.

Planın 9 Şubat’tan 31 Mayıs’a kadar süren ilk aşamasında AB, üye ülkelerine stoklarından sağlanan mermilerin maliyetinin yaklaşık yarısını tazmin etmek için 1 milyar avro çağrısında bulundu.

Genel olarak AB’ye göre sağlanan mühimmatın toplam değeri 1.1 milyar avroyu buldu.

Planın ikinci aşamasına göre, Avrupa Savunma Ajansı, Avrupalı üreticilerle 155 mm’lik mermi ve füzelerin satın alınması için ortak sözleşmeler konusunda müzakere ediyor.

Birçok AB ülkesinin, bu vaadi gerçekleştirmenin mümkün olmayacağı korkusuyla şimdiden şüphelerini dile getirdiği bildiriliyor.

Daha önce, Avrupa Birliği Konseyi ve Avrupa Parlamentosu, Ukrayna için mühimmat üretimini yılda bir milyona kadar artırma planını kabul etti . Bu proje, Kiev’in mermi ve füze ihtiyacını karşılamak için geliştirildi.

Daha önce, AB üye ülkeleri arasında bu konuda anlaşmazlıklar vardı. Fransa, mühimmat üretiminde yalnızca AB ve Norveç’ten gelen bileşenlerin kullanılması konusunda ısrar etti, ancak diğer blok ülkeleri tarafından desteklenen bu formata Polonya karşı çıktı.

Haberlerden anında haberdar olmak için…. https://t.me/ukrhaber Telegram kanalımızı takip ediniz.

ukrhaber.com

Caner Cangül

Endüstri Mühendisi. Internet teknolojileri ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin teknik sorumluluğu ve yönetimi yanında editörlük ve çevirmenlik yapmaktadır. 8 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: caner@ukrhaber.com