Almanya, Taurus uzun menzilli füzelerinin Ukrayna’ya transferini duyurmaya hazırlanıyor

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!
fotoğraf wikimedia.org

Alman Hava Kuvvetleri, Alman Taurus füzelerinin Ukrayna’ya teslimine de “yeşil ışık” yaktı. Alman hükümeti, bu silahları tedarik etme ihtiyacı üzerindeki artan baskı ile yakında uzun menzilli Taurus füzelerinin Ukrayna’ya transfer edildiğini açıklayabilir.

Alman yayın organı T-Online tarafından iktidar koalisyonu çevrelerindeki kaynaklara atıfta bulunularak bildirildiğine göre Olaf Scholz’un ofisi şu anda konuyu ABD ile görüşüyor.

İktidar partisindeki kaynaklar, Alman Hava Kuvvetlerinin de Alman Taurus füzelerinin Ukrayna’ya teslimine “yeşil ışık” yaktığını ekledi. Geçen hafta Şansölye Olaf Scholz, Savunma Bakanlığı’na Taurus hakkındaki durumu özetleyen bir belge hazırlaması talimatını verdi: Alman Silahlı Kuvvetlerinde mevcudiyet, riskler, silahın etkinliği.

Bazı Alman sosyal demokratlarına göre, Berlin ve Washington arasındaki eylemlerin koordinasyonu, Taurus seyir füzeleri ve Amerikan ATACMS’sinin çifte arzına yol açabilir. Kaynaklar, özellikle ABD ile koordineli eylemlerin, şansölyenin Ukrayna için yeni silah sistemleri konusunda anlaşmasının ön koşulu olduğuna dikkat çekiyor.

Bazı SPD milletvekilleri T-online’a Ukrayna’nın şimdiye kadar Batı silahlarını, özellikle İngiliz ve Fransız uzun menzilli füzelerini Rusya’nın topraklarına saldırılar için kullanmama sözünü tuttuğunu söyledi.

Ukrayna için Taurus füzeleri

Alman-İsveç Taurus seyir füzesi, taşıyıcı uçakların düşmanın hava savunma bölgesine girmeden yüksek hassasiyetli saldırılar ve yüksek düzeyde korunan ve derinlere yerleştirilmiş hedefleri imha etmek için tasarlanmıştır. Bu füzelerin menzili 500 kilometreye kadar, ancak Ukrayna’ya büyük olasılıkla 300 km’ye kadar menzilli bir versiyon verilecek.

Ukrayna ilkbaharda Almanya’dan Taurus seyir füzelerini resmen talep etti.. Berlin, talebin alındığını doğruladı, ancak başka ayrıntı vermedi. Almanya Savunma Bakanı Boris Pistorius, bu uzun menzilli füzelerin Ukrayna’ya nakledilmesi önerisi konusunda temkinli davrandı.

Bu arada Federal Meclis’in muhalefet üyeleri defalarca mevcut hükümete Taurus füzelerini Ukrayna’ya teslim etmesi çağrısında bulundu. Son zamanlarda iktidar partisinden milletvekilleri de bu talebe alenen katıldı.

Ağustos ayının başında Boris Pistorius, Taurus seyir füzelerinin Ukrayna’ya tedarikinin Berlin için bir öncelik olmadığını söyledi ve bu tür tedariklerle ilgili endişeleri “açık” olarak nitelendirdi. Aynı zamanda, gelecekteki teslimatlarını kategorik olarak dışlamadı.

Haberlerden anında haberdar olmak için…. https://t.me/ukrhaber Telegram kanalımızı takip ediniz.

ukrhaber.com

Caner Cangül

Endüstri Mühendisi. Internet teknolojileri ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin teknik sorumluluğu ve yönetimi yanında editörlük ve çevirmenlik yapmaktadır. 8 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: caner@ukrhaber.com