Ukrayna’da deflasyon: Devlet İstatistik Servisi fiyatların düştüğünü açıkladı

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!
Ukraynalıların tüketici güven endeksi yeniden kötüleşti

Ukrayna’da tüketici fiyatları Haziran’da %0.8, Mayıs’ta %0.5 ve Nisan’da %0.2 arttıktan sonra Temmuz 2023’te %0.6 azaldı. Çekirdek enflasyon ise Haziran’daki %0.1’lik deflasyonun ardından Temmuz’da sıfır olarak kaydedildi.

Devlet İstatistik Servisi’ne göre çekirdek enflasyon, Haziran’daki % 0.1’lik deflasyonun ve Mayıs’taki %0.3’lük ve Nisan’daki %0.5’lik enflasyonun ardından Temmuz’da sıfır olarak kaydedildi. Yılın başından bu yana, ülkedeki enflasyon %4.0, taban oran ise %3.2 olarak gerçekleşti.

Temmuz 2022’de baz enflasyonun %1.2 olduğu dikkate alındığında, Temmuz 2023 sonuçlarına göre yıllık bazda %12.3’e geriledi.

Temmuz ayında tüketici pazarında gıda ürünleri ve alkolsüz içecekler fiyatları %1.9 oranında gerilemiştir. Fiyatta en çok düşüş %18.2 ile sebzede gerçekleşti. Yumurta, işlenmiş tahıl ürünleri, pirinç, meyve, domuz yağı, ayçiçek yağı ve fermente süt ürünlerinde fiyatlar yüzde 7.6-0.4 oranında geriledi.

Et ve et ürünleri, şeker, balık ve balık ürünleri ile alkolsüz içecekler fiyatları yüzde 1.4-0.5 arttı.

Alkollü içecekler ve tütün ürünleri fiyatları ortalama yüzde 1.0 arttı.

Akaryakıt ve madeni yağ fiyatlarındaki %7.3’lük artış nedeniyle nakliye fiyatları %2.7 arttı.

Haberleşme alanında fiyatlar %0.3 artarken, bu artış posta hizmetlerinin fiyatındaki %5.8’lik artışa bağlıdır.

Deflasyon, mal ve hizmetlerin ortalama fiyatlarının düşmesi ve paranın satın alma gücünün artmasıdır.

Ukrayna’da meyve ve sebze gibi mevsimlik malları içeren tüketici fiyatlarının düşmesiyle ilgili, mevsimlik ürünleri hariç tutan temel enflasyon endeksi Temmuz ayında Haziran ayına göre %0 idi, bu nedenle mevsimsellik dikkate alındığında bile Ukrayna’da fiyatlardaki artış durdu.

Haberlerden anında haberdar olmak için…. https://t.me/ukrhaber Telegram kanalımızı takip ediniz.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com