Ukrayna’da kabak ve hasarlı lastiklere cezalar geliyor

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ukrayna’da kabak ve hasarlı lastikler için para cezası kesilmeye başlandı. Para cezaları 340 UAH’a ulaşmakta ve 3 ila 6 aylık bir süre boyunca kontrol etme hakkından yoksun bırakılmaktadır.

Kurallar, aşağıdakilerden daha düşük bir lastik sırt yüksekliği olan araçlara ceza öngörmektedir.

* 3.5 tona kadar olan otomobil ve kamyonlar için 1.6 mm;
* 3.5 tondan fazla olan kamyonlar için 1.0 mm;
* Otobüsler için 2.0 mm;
* Motosiklet için 0.8 mm.

Farklı modellerde lastiklere sahip, farklı sırt desenlerine sahip, hasar görmüş, kesilmiş ve benzeri araçların kullanılması yasaktır.

Bakınız: Kiev’de Bu Yıl 22 Binden Fazla Trafik Kazası Kaydedildi

“Bu kısıtlamalar, kışın artan kaza riskinin azaltılması içindir. Bir sürücü yıpranmış lastiklerle araç kullanıyorsa, bu sadece kendisi için değil, diğer sürücüler için de tehlikeli olduğunu anlamalıdır.” denilmektedir.

Özellikle kışın, polis memurları, lastiklerin durumunu dikkatlice kontrol edeceklerdir.

Cezalar:

* Lastik sırtının yüksekliğine izin verilebilir seviyenin altında ise, denetçinin 340 UAH para cezası verme hakkı vardır ;
* Müfettiş, lastikleri uygun olmayan sırt yüksekliğiyle değiştirene kadar aracı geçici olarak trafikten men etme hakkına sahiptir;
* İhlalin yıl boyunca tekrar tekrar yapılması halinde, sürücü 3 ila 6 aylık bir süre boyunca araç kullanma hakkından mahrum kalabilir .

Bu nedenle, lastikleri mevsimsel olarak değiştirirken, ehliyetinizi ve aracınızı kaybetmemek için bu lastiklerin koşullarını belirtilen şartlara uygunluğundan emin olun.

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com