Ukrayna Cumhurbaşkanlığı’ndan Rusya’nın bazı Ukraynalılara uyguladığı yaptırımlarına ilişkin açıklama

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Cumhurbaşkanlığı’nın basın servisi tarafından yayınlanan bir yoruma göre, Rusya’nın bireysel yaptırımların uygulandığı Ukrayna vatandaşları listesini genişletmesi, dikkati başka yöne çekme ve durumsal çıkarları koruma çabasıdır. Rusya’ya tüm Ukraynalılara yaptırım uygulamasını tavsiye etti.

Ukrayna Cumhurbaşkanlığı Ofisi

Cumhurbaşkanlığı açıklamasında “Rusya Federasyonu’nun herşeyden evvel, muhalefet lideri Aleksey Navalniy’nin koşulsuz zehirlenmesi ve Belarus’taki uzun süreli siyasi kriz, dünya toplumunun Rusya Federasyonu’na karşı tutumunu keskin bir şekilde kötüleştirdi ve dünya toplumunu, formatları yeniden gözden geçirmeye zorladı. Rusya Federasyonu ile ilişkileri daha da hafifletme ve tecrit yönünde oldu. Basit bir şekilde, bireysel olarak vatandaşlarımıza yönelik saldırıları onaylayarak, Rusya Federasyonu’nun durumsal çıkarlarını korumaya ve gelişen çok sayıda olumsuz faktörün Rusya kamuoyu üzerindeki etkisini azaltmaya çalışması oldukça mümkündür.” denildi.

Bununla birlikte, Cumhurbaşkanlığı, kısıtlayıcı yaptırımların uygulanması, toprak bütünlüğünü ve Ukrayna topraklarının bir bölümünü işgal eden devlete karşı tavrı etkileyen temel konumlarla ilgiliyse, “tüm bu konumlarda kesinlikle birleşik hareket ediyoruz” dedi.

Yapılan yorumda, “Ve bu durumda, derhal tüm milletvekillerimize ve hatta tüm vatandaşlarımıza yaptırım uygulanmasını tavsiye ediyoruz. Bireysel yaptırım listeleri hazırlamak için gereken zamandan tasarruf etmek için. Bu adil ve dürüst olacaktır.”

Yaklaşan yerel seçimlere Rusya’nın manipülasyonları ile ilgili olarak “Ülkemizde bir sonraki seçimlerin arifesinde (Rusya Federasyonu’nun küresel medya ve propaganda provokasyonları eğilimi göz önüne alındığında elbette göz ardı edilemeyecek olan) çeşitli manipülasyonlar yapma ve belirli siyasi gruplarla birlikte oynama girişimlerini mükemmel bir şekilde okuyabiliyoruz ve bu manipülasyonların iç siyasi sağlığımızı etkilemeyeceğini biliyoruz.” denildi.

Bildirildiği üzere, Rus hükümeti yaptırımların uygulandığı kişilerin listesini genişletti. Yaptırımlar listesinde yer alan 43 Ukrayna vatandaşı arasında Ukrayna’nın beşinci Cumhurbaşkanı Petro Poroshenko ve “Avrupa Dayanışması” ndan milletvekilleri Akhtem Chiygoz, Mikhail Zabrodsky, Sofia Fedina; “Golos” Partisi’nden Svyatoslav Vakarchuk, Kira Rudik, Sergei Rakhmanin, Yaroslav Yurchishin; “Batkivshchyna” Partisi’nden Valentin Nalyvaichenko, Sergey Taruta, Mikhail Volynets; milletvekili Alexander Sukhov bulunmaktadır.

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com