Ombudsman: Putin daha da büyük bir savaşa hazırlanıyor

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ombudsman, Rusya Federasyonu liderinin artık uluslararası örgütleri ülkede sıkıyönetim ilan edilmesi veya sona erdirilmesi hakkında bilgilendirmemesi hakkında yorum yaptı.

Ukraynalı ombudsman Dimitriy Lubinets , Kremlin lideri Vladimir Putin‘in eylemlerinin, onun Ukrayna’daki savaştan bir çıkış yolu aramadığını, daha da büyüğüne hazırlandığını gösterdiğine inanıyor.

Verkhovna Rada’nın İnsan Hakları Komiseri Telegram’da bu konuda bir mesaj yayınlayarak, Rusya Federasyonu Başkanı’nın kısa süre önce Devlet Dumasına bir yasa tasarısı sunduğunu ve buna göre BM veya Avrupa Konseyi gibi uluslararası kuruluşlara Rusya’da bir askeri/olağanüstü halin başlatılması veya sona erdirilmesiyle ilgili olarak bildirimde bulunulması gereğinin kaldırıldığına dikkat çekti.

Lubinets “Böylece saldırgan ülke, İnsan Haklarının ve Temel Özgürlüklerin Korunmasına İlişkin Sözleşme’nin gerekliliklerini bir kez daha ihlal ediyor! Ayrıca yasada yapılacak değişiklikler, Rusya Federasyonu liderliğinin uluslararası insani hukuka bakılmaksızın Rusları baskı altına almasına izin verecek. Bu ne diyor? Rusya Federasyonu Başkanı Ukrayna’daki savaştan çıkış yolu aramıyor ve daha da büyüğüne hazırlanıyor” diyerek NATO ülkeleri ile silahlı çatışmaları dışlamadığını kaydetti.

Ona göre, Rusya’ya yönelik yaptırımlar ve Ukrayna’ya silah temini, uluslararası toplumun Rusya’nın uluslararası insani hukuk normlarını kasıtlı olarak hiçe saymasına bir tepkidir.

Ombudsman “Uluslararası toplumun Rusya’dan gelen tehditlere ciddi şekilde hazırlanması gerekiyor. Batılı ortakların da Rusya’nın askeri genişlemesini durdurmak için Rusya’ya ek yaptırımlar getirmesi ve Ukrayna’ya ek silahlar sağlaması gerekiyor. Rusya Federasyonu’nun saldırganlığı Ukrayna’da durmayıp Avrupa’da daha da kanlı bir savaş başlatabilir.” dedi.

Rusya liderliği için mahkeme kararı

19 Ocak’ta Avrupa Parlamentosu, Ukraynalılara karşı işlenen suçlar ve saldırılar için başta Putin olmak üzere Rusya’nın üst düzey liderleri için bir mahkeme kurulmasına yönelik bir kararı oyladı.

Kararda ayrıca, Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenka‘nın yargılanmasına ve Rusya’nın Ukrayna’ya karşı savaş yürüttüğü topraklardan bir devlet olarak Beyaz Rusya’nın liderliğine de atıfta bulunuluyor.

26 Ocak’ta PACE, Rusya ve Beyaz Rusya’nın üst düzey siyasi ve askeri liderlerini Ukrayna’ya karşı saldırı suçu işlemekten yargılamak için özel bir mahkeme kurulmasına ilişkin kararı destekledi. Mahkemenin yeri olarak Lahey’in seçilmesi önerildi.

Haberlerden anında haberdar olmak için…. https://t.me/ukrhaber Telegram kanalımızı takip ediniz.

ukrhaber.com

Caner Cangül

Endüstri Mühendisi. Internet teknolojileri ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin teknik sorumluluğu ve yönetimi yanında editörlük ve çevirmenlik yapmaktadır. 8 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: caner@ukrhaber.com