Ukrayna Parlamentosu 2022 bütçesini onayladı. Neler var?

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ukrayna Parlamentosu Verkhovna Rada, Ukrayna’nın 2022 bütçesini bir bütün olarak kabul etti. Toplamda 268 milletvekili 2022 bütçesi için oy kullandı.

Yıl için temel göstergeler

2022’de devlet bütçesi gelirleri, ilk okumada oylanandan 54.73 milyar UAH daha fazla şekilde 1.322 trilyon UAH tutarında olacak. Gelecek yıl harcamalar 1.497 trilyon UAH (önceki okumadan 55.73 milyar UAH daha fazla) tutarında olacak.

Cari açık GSYİH’nın %3.5’i düzeyinde tutulur, devlet bütçesinin finansmanı 188.8 milyar UAH düzeyinde sağlanır.

Asgari ücret, 1 Ekim 2022’de 6700 UAH’a yükseltilirken, asgari geçim miktarı ise 1 Temmuz’dan itibaren 2600 UAH, 1 Aralık’dan itibaren 2684 UAH olacak.

Fonlar nereden gelecek?

İkinci okumada, bütçeden alınan vergi gelirleri 67 milyar UAH artarak 1.2 trilyon UAH’a yükseldi. Rada’nın kabulu öncesinde, Maliye Bakanlığı’nın bir günde bütçeye girmeyi başardığı vergi kanunu kabul edildi.

Zelenskiy parlamentoda Ukrayna’ın iç ve dış meselelerini değerlendirdiği konuşmasını yaptı (video)

Vergiler açısından, kişisel gelir vergisinden elde edilen gelir 11 milyar UAH (-%7) düşüyor. Bu fonlar, Mutabakat Muhtırası’na göre ısı tarifelerini sabit bir seviyede tutmak için gelecek yıl yerel bütçelere gidecek.

NBU’dan gelen makbuzlar için tahmin 10.9 milyar UAH daha azaldı.

%54 ile en çok kirâdan elde edilen gelir arttı. 5600 nolu yasanın öngördüğü madenlerin kirasından milyarlarca dolar beklenmesine rağmen, piyasalardaki fiyat rallisi sonucunda gaz üretimi için kiradan 23 milyar UAH ek gelir elde edilecek.

Cevher madenlerinin kirasından, bütçe 240 milyon UAH ek alacak, yani sadece 2022’de 4.7 milyar UAH.

Ukraynalıların vergilerini neye harcayacaklar?

Söz verildiği gibi, bir doktor için 20.000 UAH’a kadar ve hemşireler için ise 13.500 UAH’a kadar maaşlar bütçelendirildi. Bunun için 2 milyar UAH tahsis edilecektir.

Ukrayna Demiryolları tatillerde Karpatlar’a “Ski Express”i başlatacak

ATO gazileri için 5.5 milyar UAH tutarında olan ve beklenilen konut satın alma kuyruğu tamamen sonlandırılacak şekilde taahhüt edildi.

1 Ocak’tan itibaren, üniversite öğrencileri için asgari bursun 2.000 UAH’a (2.550 UAH’a yükseltildi) çıkması bekleniyor. Ayrıca bu artış ortaöğretim uzmanlık eğitimi kurumlarının öğrencilerini de etkileyecektir: 480 UAH’dan 2.5 kat artırılarak 1250 UAH’a çıkarılacaktır.

Güvenlik ve savunma harcamaları GSYİH’nın % 6’sına, yani yaklaşık 322.7 milyar UAH’a yükseldi.

Sermaye harcamaları, harcamaların %9.4’ü olan 140.2 milyar UAH’a (+ 30 milyar UAH) yükselmeye devam etti. Ek 1.8 milyar UAH. dijitalleşme için ayrıldı.

Altyapı yatırımları için 25 milyar tahsis edildi. 9 milyar UAH, hastaneler ve eğitim kurumları için sübvansiyon olarak eklendi (bu fonlar milletvekilleri tarafından yeniden dağıtılmalıdır). 4.4 milyar UAH daha havalimanlarının geliştirilmesine yönlendirilecek. (1 milyar UAH – Ukrayna Havayollarına ).

Ayrıca, 4.3 milyar UAH altyapı fonlarından kullanılarak demiryolunun modernizasyonunu ve elektrifikasyonu desteklenecek.

1 milyar UAH sinemayı desteklemek ve 183 milyon UAH kitap yayıncılığının geliştirilmesi için olmak üzere kültürün gelişimi için ek 5 milyar UAH tahsis edildi.

Ukrayna, yeni bir mali destek paketi için AB’ye başvurdu

Arazi ıslah projesi için 1 milyar UAH ve içme suyu için 1 milyar UAH sağlandı. Kömür sektörünün yeniden yapılandırılması ve sanayi parkları için de için 400’er milyon UAH bütçeye eklendi.

Ayrıca 6 milyar UAH, yardımcı fon olarak Devlet Bölgesel Kalkınma Fonu bütçesinden sosyal ve ekonomik kalkınma için bir sübvansiyona aktarıldı.

Nüfus sayımına hazırlık fonları da ikinci okumada konulmadı.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com