Biden, misket bombalarının Ukrayna’ya transferini onayladı

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Beyaz Saray, misket bombalarının Ukrayna’ya transferini 7 Temmuz’da resmen duyurmayı planlıyor. İlgili karar ABD Başkanı Joe Biden tarafından onaylandı.

The Washington Post tarafından bildirildiğine göre böyle bir hareket misket bombalarının üretimini, kullanımını veya transferini yasaklayan ABD mevzuatını atlatmayı içermektedir. Yayın kaynaklarına göre Washington, Ukrayna’ya bir karşı saldırıda yardım etmesi için bu kararı verdi. Karar, aylarca süren dahili idari tartışmalardan sonra alındı.

ABD Başkanı Joe Biden yönetimi, Aralık 2022 gibi erken bir tarihte Kiev’den misket bombası tedariki için bir talep aldı. Birkaç ay sonra Ukrayna, insansız hava araçlarından Rus kuvvetlerine mermi atmak için ABD yardımı talebine parça tesirli bombaları dahil etti.

Ukrayna neden aylardır misket bombası alamıyor?

Resmi olarak Beyaz Saray, Kiev’in talebini görmezden gelmeye devam etti. Bunun ana nedeni, Batılı ülkelerin misket bombalarını terk etmeye çalışmasıydı. Misket bombalarının “insanlık dışı ve ayrım gözetmeyen” silahlar olarak kullanılmasını yasaklayan sözleşmeye 120 ülke katıldı.

Aynı zamanda bunları Ukrayna’da aktif olarak kullanan Rusya, Ukrayna ve ABD sözleşmeye taraf değil. ABD de dahil olmak üzere NATO’nun 31 üyesinden sekizi sözleşmeyi onaylamadı.

Bu arada ABD, Kore’den bu yana her büyük savaşta misket bombası kullanmış olsa da, yıllardır resmi olarak yeni mühimmat üretilmiyor. İnsan Hakları İzleme Örgütü’nün Savunma Bakanlığı raporlarından alınan tahminlerine göre depolarda 4,7 milyon küme ve 500 milyondan fazla alt mühimmat bulunmakta.

ABD misket bombalarını Ukrayna’ya nakletmeye nasıl geldi?

Ukrayna’nın sistematik olarak Beyaz Saray’ı bu tür mühimmatları yardım paketlerine dahil etmeye zorlamasına ek olarak, bu tür yardımlara ABD içinde de destek artıyordu.

Mart ayında, ABD Kongresi’nin Cumhuriyetçi Parti’den bir grup üyesi, Ukrayna’ya DPICM misket bombası sağlama çağrısıyla birlikte Joe Biden’a bir temyiz mektubu yazdı. Biden’a dönen Demokratlar kadar Cumhuriyetçiler de misket bombalarının Ukrayna ordusunun güçlendirilmiş Rus hatlarını aşmasına yardımcı olabileceğine inanıyor. Washington Post’a göre, misket bombalarının transferine karar verirken bu argüman belirleyici oldu.

Reuters’e göre bu silahlar ABD’den gelecek bir sonraki askeri yardım paketine dahil edilecek.

Haberlerden anında haberdar olmak için…. https://t.me/ukrhaber Telegram kanalımızı takip ediniz.

ukrhaber.com

Caner Cangül

Endüstri Mühendisi. Internet teknolojileri ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin teknik sorumluluğu ve yönetimi yanında editörlük ve çevirmenlik yapmaktadır. 8 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: caner@ukrhaber.com