Avrupa Birliği, Ukrayna için mühimmat üretimini artırma planını kabul etti

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!
AB Konseyi, Ukrayna'ya mühimmat için 1 milyar avro daha tahsis edilmesini onayladı

Avrupa Birliği Konseyi ve Avrupa Parlamentosu, yılda bir milyon mermiye kadar mühimmat üretimini öngören Mühimmat Üretiminin Arttırılmasına İlişkin Yönetmelik Taslağı (ASAP) üzerinde ön anlaşmaya vardı. Proje Kiev’in mermi ve füze ihtiyacını karşılamak için geliştirildi.

AB Konseyi basın servisi tarafından bildirildiğine göre proje, karadan karaya mühimmat, topçu mühimmatı ve füze üretimi için üretim kapasitelerinin genişletilmesi için AB bütçesinden 500 milyon avro tahsis edilmesini sağlıyor.

İspanya Savunma Bakanı Margarita Robles “Bugünün rekor kıran ASAP anlaşması sayesinde AB, Avrupa’da kendi mühimmat ve füze üretimini güçlendirecek ve hızlandıracak. Bu, AB’nin Ukrayna’yı desteklemeye, AB’nin savunma teknolojisini ve endüstriyel üssünü güçlendirmeye ve nihayetinde, AB vatandaşlarının uzun vadeli güvenliğini ve korunmasını sağlamaktadır.” dedi.

Anlaşma, Avrupa Birliği’nin tedarik ve değer zinciri boyunca cephane ve füze üretim kapasitelerinin güçlendirilmesini finansal olarak desteklemesini sağlayacak bir araç getiriyor. Bu destek, Avrupa savunma sanayisinin üretim kapasitesini artırmasına ve tespit edilen kısıtları ortadan kaldırmasına yardımcı olacak çeşitli faaliyetler için hibe şeklinde sağlanacaktır.

Buna ek olarak, yeni kurallar, muhtemelen bir “Yükseltme Fonu” aracılığıyla Avrupalı mühimmat ve füze şirketlerinin finansmana erişimini kolaylaştıracak. Bu fon, mühimmat ve füze şirketlerinin kamu ve özel sektör finansmanına erişimini kolaylaştırmak ve üretim kapasitelerini artırmak için ihtiyaç duydukları yatırımları hızlandırmak amacıyla oluşturulmuştur.

Anlaşmanın konsey ve parlamento tarafından onaylanması gerekiyor. Daha sonra resmi olarak her iki kurum tarafından kabul edilecektir. Temmuz ayı sonuna kadar anlaşmanın imzalanması ve yürürlüğe girmesi bekleniyor.

Haberlerden anında haberdar olmak için…. https://t.me/ukrhaber Telegram kanalımızı takip ediniz.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com