Beş AB lideri Ukrayna’ya desteğin artırılmasını için ortak bir mektup yayınladı

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Beş AB ülkesi hükümet lideri, Almanya’nın Olaf Scholz, Danimarka’nın Mette Frederiksen, Çek Cumhuriyeti’nin Petr Fiala, Estonya’nın Kaja Kallas ve Hollanda’nın Mark Rutte, Ukrayna’yı uzun vadede desteklemek için ortak çaba çağrısında bulunan bir mektup yazdı.

Mektup Financial Times tarafından yayımlandı.

Mektupta “Ukrayna’nın dostlarına ve ortaklarına, Avrupa’nın ortak sorumluluğu olarak Ukrayna’ya uzun vadeli askeri desteğin sürdürülmesi konusundaki kararlılıklarını yeniden teyit etmeleri çağrısında bulunuyoruz. Bu, her ülkenin alması gereken bir karardır. Ancak o zaman Ukrayna, Rusya’nın saldırganlığına karşı savunmada başarılı olabilecektir.” denildi.

Beş ülkenin hükümet liderleri, AB ve üye devletlerinin çabalarını yenilemeleri ve askeri desteği artırmaları gerektiğinde ısrar ediyor. Yükün o kadar büyük olduğunu ve tüm devletlerin Ukrayna’yı desteklemek için ellerinden geleni yapması gerektiğini, bunun kolektif bir çaba olarak kalması gerektiğini söyleyerek “Geçen yılın başında AB, kendisini Mart 2024 sonuna kadar Ukrayna’ya bir milyon top mermisi teslim etme yönündeki iddialı hedefe adadı. Acı gerçek: Bu hedefe ulaşamadık” dediler.

Liderler konuşmalarında, bugün verilen yeni siparişlerin gelecek yıla kadar savaş alanına ulaşmayacağı için başta obüsler, tanklar, insansız hava araçları ve hava savunma teçhizatı olmak üzere mühimmat ve silah sistemlerinin Kiev’e “derhal” devredilmesi gerektiğini belirtti.

Haberlerden anında haberdar olmak için Telegram ve Whatsapp kanallarımızı takip ediniz.

Bu amaçla, mevcut stokları kullanarak veya Avrupa savunma işletmeleri aracılığıyla ortak mühimmat tedarikini kullanarak vaat edilen top mermilerinin Ukrayna’ya teslimatını hızlandırmanın yollarını bulmaya çalışıyorlar; bu da çerçeve satın alma sözleşmeleri ve AB üye ülkelerinden sürekli yatırım yoluyla endüstriyel kapasitenin genişletilmesini gerektiriyor.

Mektupta “Ortak ülkeler de önemli bir rol oynayabilir ve onları kolektif çabalarımıza katılmaya davet ediyoruz… Ukrayna’nın savunmasını hem kışın hem de uzun vadede desteklemeye ve güçlendirmeye devam edebilmemiz kritik önem taşıyor. Bu bizim ortak meselemizdir. Avrupa’nın güvenliği ve Ukrayna silahlı kuvvetlerinin cesur kadın ve erkekleri için bu bir ölüm kalım meselesidir” denildi.

Beş ülkenin liderleri Rusya’nın kimseyi beklemediğini, dolayısıyla hemen harekete geçilmesi gerektiğini kaydederek “Ukrayna kaybederse bunun uzun vadeli sonuçları ve maliyeti hepimiz için çok daha yüksek olur. Biz Avrupalıların özel bir sorumluluğu var. Bu nedenle harekete geçmeliyiz. Avrupa’nın geleceği buna bağlı.” diye eklediler.

ukrhaber.com

Caner Cangül

Endüstri Mühendisi. Internet teknolojileri ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin teknik sorumluluğu ve yönetimi yanında editörlük ve çevirmenlik yapmaktadır. 8 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: caner@ukrhaber.com