CIA direktörü Rus ordusunun Ukrayna’daki kayıp sayısını açıkladı

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!
CIA başkanı dün Kiev'i ziyaret etti ve Zelenskiy ile görüştü

Ukrayna’nın işgalinin başlangıcından bu yana Rus ordusu öldürülen ve yaralanan yaklaşık 315 bin askerini kaybetti. Moskova’nın tank rezervlerinin ise üçte ikisi imha edildi.

CIA Direktörü William Burns tarafından, Foreign Affairs dergisi için yazdığı makalede Putin’in savaşının Rusya için birçok düzeyde bir başarısızlık olduğunu kaydederek “Kiev’i ele geçirmek ve Ukrayna’ya boyun eğdirmek olan ilk hedefinin aptalca ve yanıltıcı olduğu ortaya çıktı. Ordusu çok büyük kayıplar verdi. En az 315 bin Rus askeri öldürüldü veya yaralandı, Rusya’nın savaş öncesi tank rezervlerinin üçte ikisi yok edildi ve Putin’in övülen on yıllık askeri modernizasyon programı iptal edildi” dedi.

Ancak Burns, Putin’in Rusya’nın savunma üretimini – Çin’den gelen kritik bileşenlerin yanı sıra İran ve Kuzey Kore’den gelen silah ve mühimmatın da yardımıyla – yeniden inşa ettiğine inanıyor ve zamanın kendisinden yana olduğuna ve Ukrayna’yı ezebileceğine dair bahse girmeye devam ediyor.

Rus ordusunun kayıp tahminleri

Aralık 2023’te İngiliz istihbaratı, Ukrayna işgalinin başlangıcından bu yana Rus ordusunun kayıplarına ilişkin ortalama tahmin aralığının 320 bin kişi olduğunu bildirdi. Ancak Moskova’da bile kesin rakamı bilmiyor.

Haberlerden anında haberdar olmak için Telegram ve Whatsapp kanallarımızı takip ediniz.

The Guardian Kasım 2023’te Batılı yetkililere göre Rusya’nın Ukrayna’ya karşı savaştaki kayıplarını 300 ila 400 bin ölü ve yaralı arasında bildirmişti.

Ukrayna Silahlı Kuvvetleri Genelkurmay Başkanlığı’na göre, Rusya’nın Ukrayna’ya karşı yürüttüğü savaşta kayıpları 31 Ocak itibariyle 385 bin 230 kişi olarak gerçekleşti.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com