Belgorod bölgesinde IL-76’nın düşüşü. Bilinenler neler?

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!
Fotoğraf: (rosZMI)

24 Ocak’ta Belgorod bölgesinde bir Il-76 askeri nakliye uçağı düştü. Rusya Federasyonu Savunma Bakanlığı, uçakta “Ukrayna Silahlı Kuvvetleri savaş esirlerinin” bulunduğunu iddia ederken, Ukrayna tarafı da bilgileri kontrol ettiğini söyledi ve Rus sahtekarlıklarını yaymamaya çağırdı.

Rus Il-76 askeri nakliye uçağının Belgorod bölgesinin Korochan şehrinde düştüğünü ilk bildiren Rus Telegram kanalları oldu. Olayın yerel saatle 11.00 sıralarında meydana geldiği biliniyor. Rus tarafı da uçaktaki herkesin öldüğünü iddia ediyor.

Uçağın düşüşünün görüntüleri de internete yayıldı. Videoda düşme sonrasında bir patlama sesi duyulduğu ve ardından büyük bir alevin çıktığı duyulabiliyor. “Bilgi Direnişi” grubunun askeri-politik uzmanı Aleksandr Kovalenko bu ayrıntıya dikkat çekti. Ona göre bu, uçağın S-300’e füze taşıdığının teyidi olabilir.

Fotoğraf: (rosZMI)

Kovalenko “Bu versiyon, düşüşten sonra uçaktan hiçbir şey kalmaması ve gövdesinin bazı kısımlarının alana dağılması, yani düşüşten ve yere çarpmasından sonra mühimmatta da güçlü bir patlamanın meydana gelmesiyle doğrulanıyor. ” dedi.

Rus versiyonu

Il-76’nın düşmesine tam olarak neyin sebep olduğuna dair resmi bir açıklama yok. Rusya Federasyonu Savunma Bakanlığı, takas için Belgorod bölgesine nakledildiği iddia edilen uçakta “Ukrayna Silahlı Kuvvetleri’nden yakalanan 65 askerin bulunduğunu” iddia ediyor. Ayrıca 6 mürettebat ve 3 görevli vardı.

Devlet Duması savunma komitesi başkanı Andrey Kartapolov, Ukrayna’nın “değişimi bozmak için Il-76’yı kasten düşürdüğü” iddiasına dair alaycı bir açıklama yaptı. Yani artık ona göre “takas muhtemelen söz konusu bile olamaz.”

Uçak nereye gidiyordu?

Yerel Telegram kanalı “Bletgorod”, görgü tanıklarının çektiği ve geniş çapta analiz edilen bir video yayınladı. Rus propagandacılar “uçağın Belgorod havaalanından kalktıktan hemen sonra düştüğünü” iddia ediyorlar.

Buna karşılık, “Önemli Tarihler” medya kaynağı videonun çekildiği yeri belirledi – burası Yabloneve köyünün merkezinde kuzey yönünde bir yer. Bu aynı zamanda Mediazona tarafından da doğrulandı.

Fotoğraf: (rosZMI)

Kremlin yanlısı medya, Belgorod bölgesi sınırında savaş esiri değişiminin yapılması gerektiği versiyonunu öne sürdü. Ancak Ukraynalı OSINT analistlerinden biri, IL-76’nın ters yönde uçtuğuna dikkat çekiyor. Verilerine göre RA-78830 numarasına düşen uçak Mısır, Suudi Arabistan, Kızıldeniz ve İran üzerinden uçtu, Suriye yakınlarındaki radarlardan kayboldu ve ardından Belgorod üzerinde göründü. Analiste göre, “her şey IL-76’nın doğudan silah getirdiğini gösteriyor ve henüz orada mahkumların olabileceğine dair bir işaret yok.”

Ukrayna ne diyor?

Ukrayna Savunma Kuvvetleri Rus askeri nakliye uçağının, S-300 hava savunma sistemine füze taşıdığını belirtti.

Savaş Esirlerine Muamele Koordinasyon Karargahı, Rusya Federasyonu Savunma Bakanlığı’nın uçağın düşürülmesine ilişkin açıklaması hakkında yorum yaptı ve resmi açıklamalar kamuoyuna açıklanana kadar doğrulanmamış bilgileri yaymaktan kaçınmaları yönünde çağrıda bulundu.

Haberlerden anında haberdar olmak için Telegram ve Whatsapp kanallarımızı takip ediniz.

Mesajda, “Koordinasyon merkezi ve diğer uzman yapılar gerekli tüm bilgileri topluyor ve analiz ediyor. Yetkili kişi veya kuruluşlar tarafından resmi açıklama veya yorumların yayınlanmasından önce, kitle iletişim araçlarını ve vatandaşları doğrulanmamış bilgileri yaymaktan kaçınmaya çağırıyoruz.” denildi.

Ukraynalı ombudsman Dmitriy Lubinets de Rus IL-76 uçağının düşmesiyle ilgili ayrıntıları araştırdığını ve bilgileri analiz ettiğini söyleyerek “Medya temsilcilerini ve Ukrayna vatandaşlarını erken sonuçlara varmamaya ve yalnızca resmi kaynaklara güvenmeye çağırıyorum.” dedi.

Fotoğraf: (rosZMI)

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com