ISW: Rusya, propagandasını yürütmek için BM Güvenlik Konseyi’ni kullanıyor

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!
Fotoğraf: REUTERS

Rusya, Ukrayna’nın uluslararası ortaklarını kendisine askeri yardım sağlamasına engel olmak amacıyla kendi propagandası için BM Güvenlik Konseyi’ni kullanıyor.

ISW analistlerine göre Rusya Federasyonu, gelecekte NATO üyelerine ve diğer Sovyet sonrası devletlere karşı olası saldırgan eylemler için istikrarsızlık tohumları ekmeyi ve propagandaya uygun koşullar yaratmayı amaçlıyor.

Savaş Araştırmaları Enstitüsü’nün (ISW) belirttiği gibi, Rusya, 22 Ocak’ta BM Güvenlik Konseyi’ni topladı. Rusya Federasyonu Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Kremlin’in diyaloğa her zaman hazır olduğunu öne sürerek Batılı ülkeleri müzakereleri reddetmekle suçladı.

Lavrov’a göre Rusya Federasyonu yalnızca mevcut Ukrayna hükümetini iktidardan uzaklaştırmaya yönelik müzakerelerle ilgileniyor. Böylelikle Moskova’nın hala resmi olarak Kiev’de rejim değişikliği arayışında olduğunu doğruladı.

Analizde Lavrov’un, Ukrayna halkının Rusya’ya karşı savaşta hiçbir çıkarı olmadığını ve Batı’nın Ukrayna’yı savaşı sürdürmeye ittiğini iddia ederek Ukrayna’nın bağımsızlığını ve egemenliğini inkar etmeye devam etti. Rusya Dışişleri Bakanı Batı’ya şunu anlamasını tavsiye etti: Zelenskiy’nin “barış formülünün” hiçbir yere varmayan bir yol ve ayrıca Batı bunu ne kadar erken uygulamaya koyarsa, bu hem Ukrayna hem de Batı için o kadar iyi olacak.

Haberlerden anında haberdar olmak için Telegram ve Whatsapp kanallarımızı takip ediniz.

Ayrıca toplantıda Rusya Federasyonu temsilcisi, “Ukrayna savaşmayı bırakırsa yüzbinlerce Ukraynalının hayatının kurtarılacağını” iddia etti. Savaş Araştırmaları Enstitüsü, Lavrov’un daha önce de benzer mesajlar verdiğini, Rusların savaş sırasında daha fazla toprak işgal edebileceğini ve bunun Ukrayna’nın müzakere pozisyonunu daha da zayıflatacağını ima ettiğini ekledi.

Aynı zamanda Lavrov, Moskova’nın son endişe verici resmi açıklamalarını gözardı ederek, Rusya Federasyonu’nun gelecekte NATO’ya saldırabileceği yönündeki korkularda Kremlin’in sorumluluğunu reddetti.

Lavrov, Ukrayna ordusunu, Kremlin’in savaş gerekçelerini desteklemek için kullandığı Rus işgali altındaki topraklara saldırı düzenlemekle suçladı.

Budanov: Ukrayna, Rusya’nın derinliklerinde faaliyet göstermeye devam edecek

Lavrov, Batı ülkelerini, Rusya hedeflerine ulaştıktan sonra “Ruslar ve Ukraynalıların kardeş ve iyi komşular olarak yaşayacaklarına” ikna etmeye çalıştı. Uzmanlar, Rusya Federasyonu’nun gelecekte NATO üyelerine ve diğer Sovyet sonrası devletlere karşı olası saldırgan eylemler için istikrarsızlık tohumları ekmeye ve propaganda koşullaro yaratmaya çalıştığına inanıyor.

ISW raporunda, “Muhtemelen Moskova, uluslararası ortaklarını Ukrayna’ya silah sağlamayı bırakmaya ikna etmek için Kremlin anlatılarını dünya sahnesine bu şekilde tanıtıyor.” ifadesine yer veriliyor.

ukrhaber.com

Caner Cangül

Endüstri Mühendisi. Internet teknolojileri ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin teknik sorumluluğu ve yönetimi yanında editörlük ve çevirmenlik yapmaktadır. 8 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: caner@ukrhaber.com