Veto aşıldı: AB, Ukrayna’ya 20 milyar avro tahsis etme planı hazırladı

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

The Wall Street Journal gazetecileri, AB fonlarının Ukrayna’ya tahsisine ilişkin müzakerelerin birkaç hafta daha süreceğini açıkladı. Sorun henüz çözülmedi ve Şubat ayında yapılacak AB zirvesinde tartışılacak.

Avrupa Birliği (AB), Ukrayna’nın 2024’ten 2027’ye kadar yılda en az 5 milyar avro değerinde askeri yardım alacağı bir mekanizma önerdi. Para, Batı Avrupa ülkelerinin hükümetleri tarafından alınacak ve Rusya ile çatışmada Ukrayna halkını desteklemek için harcayacaklar. Aynı zamanda, fon tahsisinin, örneğin finansmanı engelleyen Macaristan ile her seferinde koordine edilmesi gerekmeyecek. Yeni AB projesinin ayrıntıları The Wall Street Journal’ın bir makalesinde tartışılıyor .

Gazeteciler, AB’deki gizli kaynaklarıyla konuştu; muhatapların isimleri açıklanmadı. Kaynaklar, Avrupa Birliği’nin teklifi sayesinde Ukrayna’nın Rusya’ya karşı mücadelede destek için fon alabileceğini iddia ediyor; sorunları çözmenin iki yolunu düşünüyorlar.

Haberlerden anında haberdar olmak için Telegram ve Whatsapp kanallarımızı takip ediniz.

İlk yol, AB ülkelerine Ukrayna’ya silah satın almak ve orduyu eğitmek için yaptıkları harcamaların tazminatını ödemek. AB bütçesinden fonlara harcanacak tahmini tazminat miktarı yaklaşık 7.5 milyar avro.

Makalenin yazarları, “AB belgesi, üye devletlere bu yıl askeri yardım için 7.5 milyar avro tutarında tazminat teklif edebileceğine dair kaba bir tahmin sunuyor” dedi.

İkinci yol ise Avrupa Barış Fonu (EPF) çerçevesinde özel bir askeri fonun oluşturulmasıdır. Bu fon, toplam 6.5 milyar avro tutarında EPF varlıklarına yatırım yapacak. Bunun sayesinde yılda 5 milyar avro almayı umuyorlar. Avrupa hükümetleri bu fonları alacak ve bunları 2024-2027’de Ukrayna’nın askeri ihtiyaçları için harcayacak. Paranın bir kısmı silah (mühimmat, İHA’lar, hava savunma füzeleri) satın almaya, bir kısmı da Ukrayna ordusunun eğitimini finanse etmeye gidecek.

Gazetenin kaynakları, Ukrayna’nın askeri ihtiyaçlarının finansmanına ilişkin yeni fikirle ilgili henüz nihai bir karar verilmediğini belirtti. Müzakerelerin birkaç hafta süreceği belirtildi. Tartışmanın ilk aşaması Şubat 2024’te AB üye devletleri başkanlarının zirvesinde gerçekleşecek ve 50 milyar avro tahsis konusu bir kez daha tartışılacak.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com