AB, Rusya’nın dondurulmuş varlıklarının kullanımına ilişkin anlaşmaya vardı

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!
Bloomberg: Danimarka ve Hollanda, Ukrayna'nın AB üyeliği adaylığına karşı

Avrupa Birliği Yüksek Diplomatı Josep Borrell, AB üye devletlerinin Rusya’nın dondurulan varlıklarından alınan fonların kullanımı konusunda anlaşmaya vardığını söyledi.

Rusya Federasyonu’nun dondurulmuş varlıklarından elde edilen gelirlerin Ukrayna yararına kullanılmasına ilişkin onayın 24 Ocak Çarşamba günü verilmesi bekleniyor.

Radio Svoboda muhabiri Rikard Jozwiak “AB dış politika şefi Borrell, dondurulan Rus varlıklarından elde edilen gelirlerin kullanılması konusunda üye ülkeler arasında siyasi anlaşma bulunduğunu söylüyor. Çarşamba günü AB büyükelçilerine yeşil ışık yakılmalı. Önce gelirleri ayrı bir hesaba koymak ve sonra bunu Ukrayna’ya yardım etmek için kullanmak” diye yazdı.

Rusya Federasyonu’nun dondurulmuş varlıklarına el konulması

ABD ve Avrupa Birliği’nin Kiev’e yardıma devam etmeye çalıştığını, ancak Batılı hükümetlerin savaşın başında dondurduğu Rusya Merkez Bankası’nın 300 milyar dolarını henüz transfer etmediğini belirtmekte fayda var.

Aynı zamanda ABD, dondurulan varlıkların Ukrayna’ya transferinin mümkün olacağı yasal gerekçeleri de değerlendiriyor; bunların çoğu ABD’de değil Avrupa’da bulunuyor.

ABD’nin şu anda yaptırımlar altında Rus oligarklarından el konulan varlıkları Ukrayna’ya devretmeye karar verdiği biliniyor. Bu fonlar Ukraynalı gazileri desteklemek için kullanılacak.

Haberlerden anında haberdar olmak için Telegram ve Whatsapp kanallarımızı takip ediniz.

Birkaç hafta önce Amerikalı senatörler bu tür varlıklara daha hızlı el konulmasına izin veren bir yasa tasarısı sundular. Ayrıca belge, varlıklara el konulmasından elde edilen tüm gelirlerin Ukrayna’nın restorasyonuna yönlendirileceğini garanti ediyor.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com