Borrell: AB, Ukrayna-Rusya müzakerelerinde arabuluculuk yapmayacak

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Avrupa Birliği, Ukrayna ile Rusya Federasyonu arasındaki müzakerelerde arabulucu olamaz. Müzakere masasına güçlü bir konumdan oturmak gerekiyor ve şimdi AB’nin görevi Ukraynalıları bu konuma getirmek.

Avrupa diplomasisi başkanı Josep Borrell tarafından Frankfurter Allgemeile gazetesine verdiği bir röportajda“silah tedarikini savaşın uzama sebebi olarak gören insanları anlamadığını” söyledi.

Borrell “Bu insanlara soruyorum: Bu savaşın nasıl bittiği önemli mi? Ukraynalılar diz çökmeli, Ruslar tarafından parçalanmalı mı? İstediğiniz bu mu?” dedi.

Johnson: Ukrayna’nın kazanacağından hiç bu kadar emin olmamıştım

AB’nin Rusya ile müzakerelerde arabulucu olmayacağını da belirterek “Görüyorsunuz, savaşlar müzakerelerle sona eriyor. Ancak müzakere masasına güçlü bir konumdan oturulmalı ve şimdi görev Ukraynalıları bu konuma getirmek” dedi.

Avrupa Birliği’nin arabuluculuk misyonuyla ilgili olarak “Rusya’yı arabulucu olarak kabul etmeyeceğimiz gibi, Ruslar da bunu kabul etmeyecektir.” Ayrıca, Rusya Federasyonu’na meylettiği için Çin’in bu rolü oynayacağını da düşünmüyor.

Borrell, Ukrayna’daki ihtilafı çözmek için olası arabulucuları sıralayarak “Türkiye orada çok iyi bir iş çıkarıyor. Her iki tarafla da iyi ilişkileri var. Elbette Birleşmiş Milletler daha iyi olurdu.” dedi.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com