NYT: Kuzey Kore’den Rusya’ya füze teslimatı ABD ve AB’yi ciddi şekilde endişelendiriyor

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ukrayna’daki savaşın ikinci yıldönümünün arifesinde, Ruslar Kuzey Kore silahlarını konuşlandırmaya başlarken, Kiev hâlâ Washington’dan yeni hava savunma sistemleri bekliyor.

The New York Times makalesine göre ABD ve Avrupa Birliği, Kuzey Kore’den Rusya Federasyonu’na olası füze teslimatı konusunda ciddi kaygılar taşıyor.

Washington ve Brüksel’deki yetkililere göre, Kuzey Kore’nin mühimmatları, Ukrayna’nın son derece savunmasız olduğu bir dönemde savaş alanında önemli olabilir.

Yayında “Kuzey Kore’nin top mermilerinin birçoğunun kötü olduğu ortaya çıksa da (bazıları onlarca yıl önce üretilmiş gibi görünüyor) Ruslara, azalan stoklarını koruyarak Ukrayna kuvvetlerini vurma yeteneği veriyor. Avrupa ülkeleri Ukrayna’ya büyük bir stok sözü verdi, ancak şu ana kadar sadece 300 bin kadar top mermisi toplamış görünüyor” diye yazıldı.

Aynı zamanda en büyük endişe Pentagon’dan Brüksel’deki NATO karargâhına kadar uzanan füzeler. Evet, bazı yetkililer Rusların füzeleri Batı hava savunmasını aşmak için kullanma umudundan korktuklarını söyledi. Şu ana kadar transfer edilen füzelerin sayısı muhtemelen 50’den az olsa da, ABD’li ve Avrupalı yetkililer çok daha fazlasının olabileceğine inanıyor.

Haberlerden anında haberdar olmak için Telegram ve Whatsapp kanallarımızı takip ediniz.

Makalede “Ve top mermilerinin aksine, Kuzey Kore eski ekipmanlarını göndermiyor. Analizler, Rusya’ya sağlanan füzelerin tasarım açısından daha yeni olduğunu gösterdi. Ve ABD’li yetkililer, bu füzelerin Rus ekipmanları kadar isabetli olduğunun kanıtlandığını söylüyor.” denildi.

Güney Kore’deki yetkililere ve analistlere göre özellikle Ukrayna’daki savaş, Kuzey Kore’ye umutsuzca ihtiyaç duyduğu şeyi veriyor: Seul ve ABD ile çatışma için tasarlanan yeni füze cephaneliğinin, tasarlanan hava savunma sistemlerine karşı nasıl başarılı olduğunu görmek için bir test alanı oluyor.

Zelenskiy, Rada’ya (çifte) vatandaşlıkla ilgili bir yasa tasarısı sundu

Makalenin yazarları “Ukrayna’ya ateşlenen füzelerin büyük kısmı hala Rusya’da üretiliyor. Ancak Kuzey Kore tedarikini artırırsa, Ukrayna pahalı hava savunma füzeleri kullanmak zorunda kalabilir ve bu da, eğer ek askeri fon Kongre tarafından onaylanmazsa Ukrayna için yıkıcı olabilir. … Rusya daha fazla Kuzey Kore füzesi alabilirse, Ukrayna savunmasını daha kolay aşabilecektir” şeklinde özetledi.

Ukrayna’daki savaşta Kuzey Kore silahları

Ukrayna’ya yapılan füze saldırıları Kuzey Kore’nin ana sırrını ortaya çıkardı . Uluslararası Stratejik Araştırmalar Enstitüsü’nden araştırmacı Fabian Hinz‘e göre, Batı istihbaratı şu ana kadar Kuzey Kore’nin füze programları hakkında İran’ın füze programlarından çok daha az şey biliyordu. Artık Kuzey Kore füzeleri gerçek bir savaşta kullanıldığında çok daha fazla bilgi ortaya çıkacak.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com