Zelenskiy, Rada’ya (çifte) vatandaşlıkla ilgili bir yasa tasarısı sundu

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ukrayna Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenskiy, Ukrayna Parlamentosu Verkhovna Rada’ya farklı yıllarda ülkeden göç eden Ukraynalıların torunları ve yabancı gönüllüler için çoklu vatandaşlığa ilişkin bir yasa tasarısını sundu.

Zelenskiy “Tüm etnik Ukraynalıların ve dünyanın farklı ülkelerinden gelen torunlarının” Ukrayna vatandaşlığına sahip olmasına olanak tanıyan bu tasarıyı “anahtar” olarak nitelendirdi. Rusya’yı kastederek, “Elbette, saldırgan ülkenin vatandaşları hariç” diye ekledi.

Ukrayna cumhurbaşkanına göre, bu tasarının kabul edilmesiyle birlikte Ukrayna vatandaşlığı, farklı yıllarda “kendi topraklarını terk etmek zorunda kalan ve sonunda Avrupa, ABD, Kanada, Asya ülkeleri ve Latin Amerika’ya giden herkese Ukrayna vatandaşlığı sağlanacak.” Zelenskiy ayrıca Ukrayna’yı savunan yabancı gönüllülerin Ukrayna vatandaşlığı alacağını da kaydetti.

Tasarının metni henüz Verkhovna Rada’nın resmi web sitesinde yer almıyor.

Ayrıca Zelenskiy, “Rusya Federasyonu’nun tarihsel olarak Ukraynalıların yaşadığı toprakları hakkında” bir kararnameyi imzaladığını söyledi. “Bu, Ukrayna’nın geleceği uğruna tarihi geçmiş hakkındaki gerçeğin geri dönüşüdür” dedi.

Haberlerden anında haberdar olmak için Telegram ve Whatsapp kanallarımızı takip ediniz.

Kararnamede Zelenskiy, Ukrayna hükümetine, Rusya Federasyonu’nun tarihsel olarak yaşadığı bölgelerde yaşayan Ukraynalıların ulusal kimliğini korumaya yönelik bir plan geliştirmesi talimatını verdi.

Ukrayna Cumhurbaşkanı özellikle, “tarihsel olarak etnik Ukraynalıların yaşadığı Rusya topraklarında yaşayan Ukraynalılara karşı işlenen suçlar, zorla Ruslaştırma politikası, Ukraynalılarla ilgili sürgünler, tarihi hafızanın restorasyonu ve korunması. siyasi baskı hakkında gerçekleri ve kanıtları toplayacak ve inceleyecek bir organ oluşturulmasını önermektedir.”

Zelenskiy’nin kararnamesi aynı zamanda “Rusya Federasyonu içinde tarihsel olarak yaşadıkları topraklardaki etnik Ukraynalıların gerçek tarihinin” Ukrayna okullarının müfredatına ve ders kitaplarına dahil edilmesinden de bahsediyor.

Daha önce Ukrayna’da çoklu vatandaşlık kurumunun getirilmesinin gerekliliği ülkenin Dışişleri Bakanı Dmitriy Kuleba tarafından dile getirilmişti. Kuleba, çifte vatandaşlığın “küresel Ukrayna toplumunu korumayı ve geliştirmeyi amaçlayan bir devlet politikası unsuruhaline gelebileceğini belirtmişti. Kuleba, “Elbette bu politika akıllıca uygulanmalı: dost müttefik ülkelerden başlayarak kademeli olarak. Ve tabii ki saldırgan bir devletle veya dost olmayan ülkelerle her türlü çifte vatandaşlık yasaklanmalıdır.”

2020 yılında Verkhovna Rada, Vladimir Zelenskiy‘nin sunduğu çoklu vatandaşlığa ilişkin yasa tasarısının değerlendirilmesini erteledi. Bunun nedeni parlamentoda, ülkenin Anayasasında değişiklik yapılmadan çoklu vatandaşlığa ilişkin bir yasanın çıkarılmasının mümkün olmamasıydı.

ukrhaber.com

Caner Cangül

Endüstri Mühendisi. Internet teknolojileri ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin teknik sorumluluğu ve yönetimi yanında editörlük ve çevirmenlik yapmaktadır. 8 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: caner@ukrhaber.com