AB, Ukrayna’ya 18 milyar dolarlık destek paketinin son dilimini ödedi

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!
Bloomberg: Danimarka ve Hollanda, Ukrayna'nın AB üyeliği adaylığına karşı

Avrupa Birliği, 21 Aralık’ta 2023 yılı için 18 milyar avroluk destek paketinin son 1.5 milyar avroluk makro-mali yardımını Ukrayna’ya ödedi.

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen kendisinin, AB’nin Ukrayna’ya toparlanma ve yeniden yapılanma için ihtiyaç duyduğu mali desteği sağlamaya devam etmenin bir yolunu bulması gerektiğini de sözlerine ekledi.

Daha önce von der Leyen, bu son 1.5 milyar avronun, AB 50 milyar avroluk yeni bir programı onaylayana kadar Ukrayna’nın ayakta kalmasına yardımcı olacağını belirtmişti.

Ukrayna’nın bu paketin 3 milyar avroluk ilk dilimini Ocak ayında aldığını, Mart ayından bu yana ise her ay 1.5 milyar avro aldığını hatırlatalım. Bu fonların 2033 yılından başlayarak 35 yıl içerisinde geri ödenmesi gerekmektedir.

Haberlerden anında haberdar olmak için Telegram ve Whatsapp kanallarımızı takip ediniz.

Başbakan Denis Şmigal Böylece Avrupa Birliği’nin toplam bütçe desteği bu yıl 18 milyar avroya ulaştı. Bu fonlar ekonomik istikrarı korumamıza ve sosyal yükümlülüklerimizi yerine getirmemize yardımcı oluyor.” dedi.

Verkhovna Rada Bütçe Komitesi başkanı Roksolana Pidlas, uluslararası ortaklardan finansmanın henüz gelmemesi durumunda 2024’ün ilk çeyreğinin oldukça zor olabileceğini kaydetti. Geçen hafta AB liderleri Ukrayna ile üyelik müzakerelerini başlatma konusunda anlaştılar ancak Macaristan’ın muhalefeti nedeniyle Kiev’e yönelik 50 milyar euroluk (54.6 milyar dolar) mali yardım paketi üzerinde anlaşmaya varamadılar.

Ancak AB’nin yeni finansmanı onaylamak için acelesi yok. Avrupa Birliği, Ukrayna’ya yönelik finansman da dahil olmak üzere çok yıllı bütçesinde yapılacak değişiklikleri çözmek için 1 Şubat’ta bir zirve düzenleyecek.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com