Ukraynalılar, Zalujniy’nin olası istifası hakkında ne düşünüyor (anket)

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!
Fotoğraf: zsu.gov.ua

Ukraynalıların %92’si Silahlı Kuvvetler Başkomutanı Valeriy Zalujniy’e güveniyor, ankete katılanların %72’si onun olası istifasına olumsuz bakıyor. Ukraynalılar, Cumhurbaşkanı Zelenskiy ile Zalujniy arasında gerçekten bir çatışma olup olmadığına ilişkin değerlendirmelerde eşit derecede bölünmüş durumda.

Kiev Uluslararası Sosyoloji Enstitüsü (KIIS) tarafından yapılan bir anketin sonuçlarına göre Ukraynalıların yüzde 72’sinin Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenskiy‘nin Zalujniy’den istifasını istemesi kararına olumsuz baktığı belirtiliyor.

Katılımcıların yalnızca %2’si bu karara olumlu yaklaştı. Diğer %21’lik kesim ise bu konuda tarafsız bir algıya sahip ve %5’lik bir kesim ise kendi fikrini formüle edemedi.

Sosyologlar, Zelenskiy’e güvenen katılımcıların bile %71’inin Zalujniy’i kovma kararına karşı olumsuz bir tutuma sahip olacağını ve yalnızca %3’ünün bu konuda olumlu bir tutuma sahip olacağını belirtiyor.

Ayrıca böyle bir durum Ukrayna’nın tüm bölgelerinde olumsuz algılanmaktadır

Zelenskiy ile Zalujniy arasında bir çatışma mı var?

Ukraynalılar, Zelenskiy ile Zalujniy arasında gerçekten bir çatışma olup olmadığına ilişkin değerlendirmelerde eşit derecede bölünmüş durumda.

Genel olarak Ukraynalıların yarısından biraz azı (%43) cumhurbaşkanı ile başkomutan arasında bazı anlaşmazlıklar olabileceğine inanıyor. Ancak sadece %8’i durumun çok ciddi olduğunu düşünürken, geri kalan %35’i ise bu yanlış anlamaların çok ciddi olmadığını düşünüyor.

Haberlerden anında haberdar olmak için Telegram ve Whatsapp kanallarımızı takip ediniz.

Genel olarak belirli bir çatışma olduğuna inanmayanların oranı %39.

Ukraynalıların Zelenskiy ve Zalujniy’e güveni

KIIS anketine göre, Aralık 2022’de olduğu gibi toplumun Ukrayna ordusuna olan güvenini tam olarak koruduğu ve şu anda %96’sının orduya güvendiğini söylemek gerekir. Ayrıca Ukraynalıların %88’i Başkomutan Valeriy Zalujniye’e güveniyor. (sadece %4’ü güvenmiyor).

Şu anda ankete katılanların yüzde 62’si cumhurbaşkanına güveniyor, yüzde 18’i ise güvenmiyor. Aralık 2022’de yüzde 84’ü başkana güvenirken, yüzde 5’i güvenmiyordu.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com