Batılı şirketler Rus tanklarına parça tedarik etmeye devam ediyor

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!
Fotoğraf: EPA

ABD, Japonya, Güney Kore, Almanya, İtalya, Finlandiya, Estonya, Letonya, Litvanya, Avusturya ve Sırbistan’dan çok sayıda şirket, yaptırımlara rağmen Rusya Federasyonu’nda Proriv ve Armata tanklarının üretimine yönelik takım tezgahları ve bileşenleri satmaya devam ediyor.

The Insider’ın araştırmasına göre adı geçen tankların ana üreticisi olan Uralvagonzavod, üretim döngüsünde Rus işletmelerinin tedarik ettiği çeşitli türde makine ve bileşenleri kullanıyor. İhtiyaç duydukları her şeyi başka ülkelerdeki ortakları aracılığıyla kendileri ithal ediyorlar.

Rus savunma tedarikçileri İtalya’dan birçok parça ithal ediyor. Araştırmacılar, IPK Finval şirketine makine yedek parçaları tedarik eden MTSRL şirketini örnek gösteriyor. Bunları Proriv tankları için Sosna-U nişangahları üreten Vologda Optik ve Mekanik Fabrikasına (VOMZ) satıyor.

Rusya Federasyonu’nun tank işletmeleri için bir başka savunma tedarikçisi olan St. Petersburg şirketi “Pumori-severo-zapad”, İtalyan Devco SRL şirketinden freze makineleri alırken, İtalyan CCSPA şirketinden filtre kartuşları, kapatma vanaları, polimer halkalar ve diğer bileşenleri satın alıyor.

Rus savunma tedarikçilerinin ortağı Alman şirketi WTO Werkzeug-Einrichtungen GmbH’dir. Unimatic, TD SMS ve OTS-Technologies gibi firmalara torna tezgahı parçaları sağlıyor ve bunları Uralvagonzavod’a ve T-72, T-90 ve “Armata” tankları için gövde üreten 9 numaralı fabrikaya satıyor .

Araştırmaya göre Avusturyalı EMCO GmbH firması da Unimatic ile çalışıyor. Soruşturmaya göre Rus tarafa torna makaraları ve braketleri, sıkma halkaları, dişli kayışlar ve takım tezgahları sağlıyor.

Litvanya şirketi UAB Elfanta ve Letonya şirketi Baltic Machinery ile bağlantılar da keşfedildi. Birincisi, Rus ortağa takım tezgahları için Avusturya bileşenleri tedarik ederken, ikincisi ise sızdırmazlık halkaları, kaplinler ve diğer ürünleri tedarik etti.

Sırp kuruluşu Grindex DOO ayrıca Unimatica’yı da tedarik ediyor, özellikle kendi üretimi olan silindirik yüzeylerin taşlanması için yüksek hassasiyetli makineleri Rus karşı tarafın adresine gönderdi.

Haberlerden anında haberdar olmak için Telegram ve Whatsapp kanallarımızı takip ediniz.

Estonyalı Sumar Tools OU ise Moskova yakınlarındaki Khimki’den Invest-Stanko LLC’ye kendi üretiminin dökümhane modellerini ve çubuk kutularını tedarik ediyor. Moskova merkezli bu şirket “9 No’lu Fabrikaya” makine tedarik ediyor.

Kasım 2022’de Alman Oxapa GmbH şirketi, havacılık ve askeri teçhizata yönelik önde gelen Rus optik-mekanik sistem üreticilerinden biri olan Ryazan şirketi “NPK Makrooptyka”ya optik olarak işlenmiş camdan boşluklar tedarik etti. Gazeteciler, Makrooptyka’nın yüklenicileri arasında Rostec, FSB, Rusya Federasyonu Savunma Bakanlığı ve Taktik Füze Silahlanma yapılarını sayıyor.

Güney Koreli şirket Mabuchi Korea Corporation da Makrooptyka’ya bileşenlerini sağlıyor. İthal edilen ürünler arasında özellikle mercek taşlama makineleri, makine yağları, parlatma tozları ve diğer mallar yer alıyor.

“Makro-Optik” in bir diğer tedarikçisi ise Amerikan şirketi Universal Photonics’tir. Rus şirketine tank nişangahlarının üretimi için gerekli alüminyum oksit ve parlatma tozlarını sağlıyor.

Araştırmacılara göre Japon şirketleri Japan Industrial Trading ve Kaga Electronics, ürünlerini (sızdırmazlık kauçuk contalar, katot folyo, elektrolitik kapasitörler için hazır elektrolit) dünyanın önde gelen işletmelerinden biri olan Udmurt JSC Elekond şirketine tedarik ediyor.

Soruşturmada, kendileri (veya yakın akrabaları) tedarik zincirlerinde yer alan Rus ve Belarus kökenli yetkililer ve işadamlarından bahsediliyor. Örneğin adı geçen “Unimatics”in sahibi 37 yaşındaki Oleg Fişelev. 2018 yılında babası Igor Fishelev hisselerini kendisine devretti ve daha sonra şirketin yönetim kurulu başkanı oldu. Fihelev aynı zamanda Londra’da Arpack UK Limited’in de sahibidir. Ayrıca 2022’de Rusya’nın Ukrayna’ya geniş çaplı işgali sırasında İngiliz vatandaşlığını aldı.

ukrhaber.com

Caner Cangül

Endüstri Mühendisi. Internet teknolojileri ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin teknik sorumluluğu ve yönetimi yanında editörlük ve çevirmenlik yapmaktadır. 8 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: caner@ukrhaber.com