Kiev’deki kiralama pazarı: Boş konut sayısı 2 kat arttı

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

2020’de Kiev’de konut amaçlı emlak kiralama pazarının hacmi, koronavirüs enfeksiyonunun yayılması ve karantina önlemlerinin devreye girmesiyle önemli bir düşüş yaşadı. Boş konut sayısı 2 kat arttı.

daire-satınalma

pro-consulting.ua pazar analizi sayfasında belirtilen bilgilerde danışmanlık şirketi City Development Solutions’a göre, şu anda Kiev’de yaklaşık 12-13 bin daire boşta iken, karantina başlangıcında bu rakam yaklaşık 6 bin daire seviyesindeydi.

Eylül 2020’den bu yana, Kiev’de daire kiralaması için aylık yaklaşık 2 bin işlem yapılırken, karantinadan önce bu rakam 3 bin seviyesindeydi.

Talep düşüşünün ana sebebi olarak Kiev’deki eğitim kurumlarının kapatılmasıyla ve öğrencilerin uzaktan eğitim için başkentten ayrılmasıyla ilişkili gösterilmiştir.

Talebin ana düşüşü, toplam karantina önlemleri (metro, demiryollarının vb. kapatılması) sırasında meydana geldi. Yaz aylarında, kiralık konut piyasası fiyatlarda en fazla düşüşü gördü. City Development Solutions danışmanlık şirketine göre, 3,500 grivnaya için yaz aylarında eski konutların olduğu bir yerleşim bölgesinde yenileme yapılmamış tek odalı bir daire kiralamak mümkün iken şu anda böyle bir dairenin maliyeti en az 5,200 grivna.

Apartman kiracılarının çoğu artık büyük veya pahalı apartmanlardan daha mütevazı dairelere taşınmaya başladı

1 ve 2 odalı daireler için genel kira fiyatları seviyesi, 2019 ilkbahar-sonbahar dönemine göre hala % 7-9 daha düşük. Ancak hedef kitlesi daha düşük olan 3 odalı dairelerde fiyatlar % 12 arttı.

Konut amaçlı gayrimenkul kiralama piyasasındaki durumun gelişimi, ülkedeki ve özellikle de başkentteki epidemiyolojik duruma bağlı olacaktır.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com