Avrupa Komisyonu, Ukrayna’nın ihracatına dönük tüm vergi ve kotaları bir yıl süreyle iptal etti

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!
Ukrayna'nın Avrupa Birliği giriş anketi tamamlandı

Avrupa Komisyonu, Ukrayna ihracatına bir yıl süreyle uygulanan vergi ve kotaların kaldırılması konusunda anlaştı. Ayrıca anti-damping tarifeleri de askıya alındı.

Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenskiy, akşam video mesajında Avrupa Birliği’nin önemli bir kararının hazırlandığını belirtti.

Zelenskiy “Avrupa Komisyonu, bir yıl boyunca Ukrayna ihracatına yönelik tüm vergileri ve kotaları kaldırmanın yanı sıra anti-damping tarifelerini askıya almayı kabul etti.” dedi.

Bu teklifin ayrıntılarını Avrupa Komisyonu başkanı Ursula von der Leyen ile görüşen Zelesnkiy “Şu anda bu, Ukrayna’da maksimum ekonomik aktiviteyi sürdürmemizi sağlayacak. Ancak bu kararı sadece Ukrayna bağlamında değerlendirmemiz gerekiyor. Ürünlerimizin Avrupa ve küresel pazarlara yeterli miktarda ihracatı yapılacaktır. BU önemli bir kriz karşıtı araç.” diye vurguladı.

Çoğu kadın 77 bin Ukraynalı mülteci Polonya’da iş buldu

Rusya’nın dünyada küresel bir fiyat krizini kışkırtmaya çalıştığını ve böylece “tüm temel pazarlarda ve özellikle gıda pazarında kaos başlamasını” istediğini kaydederek Ukrayna ihracatının piyasaları istikrara kavuşturmaya yardımcı olacağını, bu sebeple sadece Ukrayna için değil, aynı zamanda tüm Avrupalılar için de bu kararın faydalı olacağını belirtti.

Zelenskiy, Ukrayna ihracatının serbestleştirilmesi konusunda ortakların yeni kararlarının sırada olduğunu vurgulayarak “Batı sınırımızdaki ulaşım koridorlarının potansiyelini nasıl artıracağımızı Avrupa Birliği ile de koordine ediyoruz” dedi.

Ayrıca Zelenskiy, gıda güvenliği de dahil olmak üzere Endonezya Cumhurbaşkanı ile yaptığı görüşme hakkında da konuştu. Ukrayna Devlet Başkanı, farklı ülkelerdeki milyonlarca insan için, Rusya, Ukrayna ile barış aramaya başlayana kadar açlık tehdidinin devam edeceğini kaydederek “Tam olarak Rusya’nın başlattığı bu savaş yüzünden düzinelerce devlet kendilerini halklarının istikrarından emin olamayacakları koşullarda buldular” dedi.

Zelenskiy, bu yıl G20 zirvesine katılma daveti için de teşekkür etti.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com