Çoğu kadın 77 bin Ukraynalı mülteci Polonya’da iş buldu

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!
Rusya'nın olası saldırısı durumunda Polonya Ukrayna'ya destek verecek

Polonya işgücü piyasası, daha önce “zarobitçanlar” arasında hakim durumdaki erkekler değil, kadınlardan oluşan Ukraynalı mülteciler için yavaş yavaş yeniden toparlanıyor. 26 Mart’tan sonra 77 bin Ukraynalı Polonya’da işe yerleşti.

Gremi Personal’ın analitik merkezinin raporu ve Polonya Aile ve Sosyal Politika Bakanlığı’nın verilerine göre Polonya’da 26 Mart’tan itibaren Ukraynalı mülteciler için iş piyasasına basitleştirilmiş erişimi onaylayan özel bir yasaya göre 77 bin Ukraynalı iş buldu.

Polonya Sınır Servisi’ne göre, savaşın başlangıcından bu yana 2.9 milyon Ukraynalı Polonya’ya gitti (bazıları daha da Batı Avrupa’ya gitti). Bununla birlikte, Gremi Personal, Polonya departmanındaki istihdama ilişkin yayınlanan verilerde, istihdam edilen Ukraynalıların sayısının olumlu bir sonuç olarak değerlendirildiğine dikkat çekiyor; çünkü mültecilerin çoğu ya çocuk, ya zaten Ukrayna’ya döndüler ya da Polonya’dan uzakta çalışıyorlar.

Herson sakinleri sözde referanduma karşı miting yapacak

Polonyalı işverenler tarafından istihdam edilen mültecilerin neredeyse yarısının, yani %47.5’inin basit fiziksel işler yaptığı, diğer %14.1’inin sanayi işletmelerinde çalıştığı ve %10.3’ünün hizmet ve ticaret sektörlerinde iş bulduğu belirtiliyor. Ukrayna’dan gelen mültecilerin %8.3’ü ofis çalışanı, %4’ü ise uzman.

Gremi Kişisel işe alım departmanı müdürü Anna Cobolda, Polonyalı işverenlerin halihazırda mültecilerin temelini oluşturan kadınlar için üretim süreçlerini yeniden düzenlemeye çalıştıklarını, erkeklerin ise Ukrayna topraklarını terk edemediğini belirtiyor.

Cobolda “Bu iki aylık savaş sırasında erkeklerden daha fazla kadın istihdam ettik. Çoğunlukla gıda işleme tesislerinde ve lojistik depolarda çocuklara bakmak için zaman ayırmalarına izin veren bir programda çalışıyorlar. Kadınlar genellikle yaşanan savaşın dehşetinden sonra psikolojik olarak geçiş yapabilmek adına bilinçli olarak fiziksel işlerde çalışmayı seçiyorlar.” diye durumdan bahsetti.

Uzman, Polonya işgücü piyasasında gıda endüstrisi, ticaret, turizm, lojistik ve HoReCa sektörlerindeki “yüksek sezonun” Nisan sonu ve Mayıs başında başladığını hatırlatarak, bu dönemde Ukrayna’dan gelen mülteciler de dahil olmak üzere kadınlar için açık pozisyon sayısının arttığını belirtti.

ukrhaber.com

Caner Cangül

Endüstri Mühendisi. Internet teknolojileri ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin teknik sorumluluğu ve yönetimi yanında editörlük ve çevirmenlik yapmaktadır. 8 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: caner@ukrhaber.com