Savaştan sonra, Ukrayna’da birincil gayrimenkul fiyatları yılda yüzde 12 artacak

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!
daire-satınalma

Uzmanlar tarafından savaştan sonra birincil konut piyasasındaki fiyatların ilk başlarda bir dengesizlik göstereceği ve sonrasında piyasanın bir dengeye geleceği, fiyatların kalıcı olarak yükselmeye başlayacağı belirtildi.

Emlak piyasasında uzman olan Mikhail Artyukhov tarafından verilen bilgiye göre savaşın bitiminden 2-3 ay sonra, Ukrayna emlak piyasası arz ve talep arasında bir denge bulacak ve daha sonra birincil piyasada fiyatlar aylık %1 veya yıllık bazda %12 oranında artmaya başlayacak.

Ukrayna Emlak Uzmanları Derneği Başkanı Yuriy Pita tarafından ifade edilen görüşe göre, şu anda birincil emlak konut piyasası neredeyse donmuş durumda. Tapu dairelerindeki çalışmaların yeniden başlamasından sonra toparlanmaya başlayacak.

AGİT, işgal altındaki Donetsk ve Lugansk’ta bazı çalışanlarının yasadışı olarak gözaltına alındığını duyurdu.

Pita, bunun sonrasında Batı Ukrayna’daki birincil konutların ortalama fiyatının savaş öncesi seviyeye göre %5-10 artabileceğine inanıyor. Özellikle diğer bölgelerinden gelen göçmenlerin akınıyla devlet yerel pazardaki arzı da kolaylaştıracak.

Mikhail Artyukhov, Ukrayna pazarının genel durumunun ise tapu dairelerinin açılmasından sonra değil, ancak düşmanlıkların sona ermesinden sonra iyileşmeye başlayacağı görüşünü dile getirdi. İşlemlerin başlaması sonrasında ilk üç aylık sürede, teklif fiyatı ile potansiyel alıcılar arasında bir dengesizlik yaşanacağını, sonrasında bir artış olacağını belirtti.

Artyukhov, piyasa katılımcıları arz ve talep arasında bir dengeye geldikten sonra, konut fiyatlarının ayda %1 oranında artmaya başlayacağını tahmin ediyor. Aynı zamanda, konut fiyatının bir yıl içinde savaş öncesi seviyeye dönmesinin pek mümkün olmadığına inanıyor.

Aralık 2021’de, Kiev’deki yeni binalarda metrekare başına ortalama fiyat 34.7 bin UAH, Lviv’de 20.9 bin UAH idi.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com