Türkiye, önümüzdeki günlerde Rusya-Ukrayna liderler toplantısını dört gözle bekliyor

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Milli Savunma Bakanı Akar, ABD’nin Almanya’daki Ramstein NATO Hava Savunma Üssü’nde düzenlenen “Ukrayna’ya Yönelik Savunma ve Güvenlik İstişare Grup Toplantısı”nın ardından değerlendirmelerde bulundu.

Anadolu Ajansı’na değerlendirme yapan Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Ukrayna’ya yönelik savunma ve güvenlik istişare toplantısını 40’tan fazla ülke temsilcisiyle yaptıklarını belirterek, başta Ukrayna Savunma Bakanı Aleksey Reznikov olmak üzere bazı isimlerle görüş alışverişinde bulunduklarını kaydetti.

Ukrayna’daki gelişmeleri yakından takip ettiklerini dile getiren Akar “Gelişmeleri endişe ile izliyoruz. Alınan haberlere göre bazı sıkıntılı durumlar var. Bunların giderilmesi için tüm ülkeler olarak çeşitli gayretler sarf ediyoruz. Genel olarak baktığımızda diyalog ve itidalli yaklaşım önemli. İtidalli bir yaklaşımla diplomasi yolunu açmamız gerekiyor. Böylece daha kolay barışçıl çözümler bulunabileceğini değerlendiriyoruz.” ifadelerini kullandı.

Arestoviç: Ukrayna’da savaş yılsonuna kadar sürebilir

Toplantıda Türkiye’nin olaylara bakış açısını bir kez daha paylaşma fırsatı bulduklarını belirten Akar, şöyle devam etti:

Türkiye olarak başından beri Sayın Cumhurbaşkanımızın, bakan düzeyinde bizlerin ortaya koyduğumuz bir tavır var. Krizin başlangıcında savaşın çıkmaması için, savaş çıktıktan sonra ise bir an önce ateşkesin sağlanması için çok ciddi, kapsamlı çalışmalar yaptık. Antalya Diplomasi Forumu’nda Rus ve Ukraynalı bakanlar bir araya getirildi. Daha sonra Sayın Cumhurbaşkanımızın birçok kez Sayın Putin ve Sayın Zelenskiy ile yaptığı görüşmeler var. Bu görüşmelerde Sayın Cumhurbaşkanımız ateşkesin bir an önce sağlanması için masaya oturulması için gayrette bulunuyor.

Birtakım sıkıntılar olmakla birlikte umutluyuz, önümüzdeki günlerde Sayın Cumhurbaşkanımızın teklifleri ile belki de iki liderin bir araya gelmesi mümkün olacak. Gittikçe kötüleşen insani durumun daha da kötüye gitmemesi, bir an önce ateşkesin sağlanması için arabuluculuk dahil yapılması gereken ne varsa Türkiye olarak katkılarımızı sürdürüyoruz.”

“Sivillerin Ukrayna’dan tahliyesi konusunda çalışmalarımız devam ediyor”

Sivillerin Ukrayna’dan tahliyesinin çok önemli olduğunu belirten Akar, “Çalışmalarımız devam ediyor. Orada kalan az sayıdaki vatandaşlarımızla birlikte diğer sivillerin de tahliyesine yönelik deniz ulaşımı dahil desteğimizi sürdürüyoruz.” değerlendirmesinde bulundu.

Polonya, Ukrayna’ya tank transferini onayladı

Akar, Ukrayna limanlarında bekleyen Türk ticari gemilerine ilişkin iseEmniyetli, güvenli şekilde Ukrayna’dan ayrılmasına yönelik hem Rus hem Ukrayna makamları ile temaslarımız devam ediyor.” ifadelerini kullandı.

Hava sahasının kapanması nedeniyle insani yardım malzemesi götürdüğü Ukrayna’da kalan TSK’ye ait iki A400 M uçağının durumuyla ilgili Akar “Onların emniyetli şekilde yurdumuza intikali için temaslarımız sürüyor.” dedi.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com