Ahmetov’un “Metinvest” şirketi, Rusya’ya verdiği zarar sebebiyle AİHM’de dava açtı

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!
Ahmetov'un "Metinvest" şirketi, işletmelere verdiği zarar nedeniyle Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nde Rusya'ya dava açtı

Rinat Akhmetov ve Vadim Novinskiy’nin madencilik ve metalurji grubu Metinvest, 24 Şubat 2022 tarihinden bu yana grubun Mariupol ve Ukrayna’nın diğer bölgelerindeki 16 işletmesine ait mal ve mülklerine Rusya tarafından verilen zararlar sebebiyle Rusya aleyhine Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nde (AİHM) dava açtığını bildirdi.

Metinvest’in Salı günü yaptığı basın açıklamasına göre, diğer taleplerin yanı sıra Mariupol merkezli Azovstal ve Ilyich Iron and Steel Works of Mariupol tarafından da dava açıldı. Ayrıca, grubun 10’dan fazla işletmesi de bu yılın sonuna kadar benzer davalar açacak.

Metinvest Group, “Rusya’nın, varlıklarına önemli ölçüde zarar ve tahribat vererek, grubu varlıkları üzerindeki kontrolden mahrum bırakarak, birçok durumda grubu varlıkların mülkiyetinden fiilen mahrum bırakarak ve grubu varlıklarını ticari amaçlarla kullanma ve gelir elde etme kabiliyetinden mahrum bırakarak Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 1. Protokolü’nün 1. Maddesi kapsamındaki haklarını ihlal ettiğini” iddia etmektedir.

ABD Barış Enstitüsü, Rusya’nın Ukrayna’ya vereceği tazminatı 1 trilyon dolar olarak tahmin etti

Basın açıklamasında, “Bu nedenle, Rusya’nın Şubat 2022’den bu yana Ukrayna’yı geniş çaplı işgali sonucunda zarara uğrayan grubun her bir işletmesi, grubun varlıklarına verdiği zarardan sorumlu tutulması için Rusya’ya karşı dava açıyor ve Rus saldırganlığının yol açtığı zararın adil bir şekilde tazmin edilmesini talep ediyor” denildi.

Aynı zamanda, grubun açıklamalarının Metinvest’in ortaklarından Rinat Akhmetov’un 23 Haziran 2022 tarihinde AİHM’de açtığı benzer bir davayı takip ettiği açıklandı. Metinvest Grubu bu iddiayı desteklemekte, işletmelerinin beyanlarını tamamlayıcı olarak değerlendirmekte ve davaların değerlendirilmesi sürecinde hissedarıyla tam bir koordinasyon içinde hareket etmektedir.

“Metinvest, çelik ve madencilik şirketlerinden oluşan dikey entegre bir gruptur. Grubun işletmeleri ağırlıklı olarak Donetsk, Lugansk, Zaporoje ve Dnipropetrovsk bölgelerinde yer almaktadır.

Holdingin ana hissedarları SCM Group (%71,24) ve Smart Holding (%23,76) olup holdingi birlikte yönetmektedirler.

Metinvest Holding LLC, Metinvest Group’un yönetim şirketidir.

Haberlerden anında haberdar olmak için…. https://t.me/ukrhaber Telegram kanalımızı takip ediniz.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com