AB, Kırım’ın yasa dışı ilhakı nedeniyle uygulanan yaptırımları bir yıl daha uzattı

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Avrupa Birliği, Rusya Federasyonu tarafından Kırım’ın yasadışı ilhakı nedeniyle uygulanan yaptırımların bir yıl daha uzatılması kararını onayladı.

Karar, Pazartesi günü Brüksel’de yapılan AB Dışişleri Konseyi toplantısında tartışılmadan alındı.

Kısıtlayıcı önlemler arasında Kırım veya Sivastopol’dan AB’ye mal ithalatının yanı sıra altyapı veya finansal yatırımlar, Kırım veya Sivastopol’daki turizm hizmetlerine getirilen yasaklar yer alıyor. Ayrıca, belirli mal ve teknolojilerin Kırım’da bulunan şirketlere ihracatı, Kırım’da ulaşım, telekomünikasyon ve enerji sektörlerinde yatırım, petrol, gaz ve maden kaynaklarının araştırılması ve üretilmesi AB kısıtlamalarına tabidir.

AB Dış ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi’nin 16 Mart 2020 tarihinde AB adına yaptığı açıklamada belirtildiği üzere AB, Rusya Federasyonu’nun Kırım ve Sivastopol’u yasadışı ilhakını tanımamakta ve bu ihlali kınamaya devam etmektedir.

Yaptırımlar ilk olarak Haziran 2014’te Ukrayna’nın toprak bütünlüğünü kasten baltalamaya ve ülkeyi istikrarsızlaştırmaya yönelik girişimlere yanıt olarak uygulanmıştı. Ukrayna’daki krize yanıt olarak alınan diğer AB önlemleri arasında Rus ekonomisinin belirli sektörlerini hedef alan ekonomik yaptırımlar ve bireysel kısıtlayıcı önlemler yer alıyor.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com