Ukrayna süt kıtlığı yaşıyor, fiyatlar yükseliyor

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Yakında, Ukraynalılar mağaza raflarında süt sıkıntısı yaşayabilir. Mesele şu ki, süt işleme tesisleri eski vergi sistemi ile devam ederken, süt hammaddesi üreticileri 1 Mart’tan bu yana %14’lük indirimli oranda çalışıyor.

Süt üreticilerine göre, bu durum, hammadde tedarikinden mağaza raflarına kadar süt üretiminin tüm aşamalarında KDV’nin düşürülmesi durumunda endüstriyi ve fiyatlandırmayı olumlu yönde etkileyebilecektir. Aksi takdirde, pazarda rekabetin kızıştığı çiğ süt sıkıntısı önlenemez.

Bu yapılan düzenleme ise kendini hissettirdi; her sene gerçekleşene Haziran ayı ortalarında süt fiyatlarında mevsimsel düşüş bu yıl gerçekleşmedi. Son altı ayda, fiyat geçen yıla göre %20 daha yüksek ve KDV hariç ortalama 10.21 UAH seviyesinde kaldı.

Süt Üreticileri Birliği baş analisti Vladimir Andriets “Yıllık zirvenin başladığı Temmuz ayı ortasında fiyatın nasıl değişeceğini söylemek hala zor. Sadece hammadde kıtlığını değil, fiyatı da hesaba katmamız gerekeceği anlaşılmalıdır. hayvan yemi, protein ve bitkisel kaynaklı yağlar fiyatlarındaki artış, hem de Ukrayna’ya süt ürünleri ithalatında artış var.” dedi.

Uzmanlar, süt kıtlığının ana sebebini inek sayısındaki keskin düşüşe bağlıyor. Devlet İstatistik Servisi’ne göre, bu durum özellikle inek sayısının geçen yıla göre %5.5 oranında azalarak 1.67 milyon baş olduğu özel çiftlikleri etkiledi.

Ama inek sayısını arttırma süreci hızlı değil. Bir inek yetiştirmek en az iki yıl sürmektedir. Çiftçiler, hayvan nüfusunda aktif bir artış için ana teşvikin, tüm süt üretim zinciri ve süt işletmelerindeki vergilerin eşitlenmesi olduğunu söylemektedir.

Andrietse “2021 yılının ilk çeyreğinin sonuçlarına göre, Ukrayna’nın süt işleme işletmeleri, 606 bin tonu tarım işletmelerinden ve sadece 98.2 bin tonu hanelerden olmak üzere 743 bin ton baz yağ içeriğine sahip süt aldı. Yakında halktan elde edilen sütün tamamen ortadan kalkacağı ve geleceğin yalnızca çiftliklere ait olacağı eğilimi bulunmaktadır.” dedi.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com