Zelenskiy: Yürüyüşüm Ukrayna halkıyla birlikte olursa her şeyi yapmaya hazırım

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ukrayna Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenskiy dünyadan gazetecilere yaptığı bir açıklamada Rusya’nın, Ukrayna’ya karşı ültimatomlardan uzak durması gerektiğini; bunların hiçbir sonuca yol açmayacağını ve savaşı bitirmek için bir uzlaşma yolu bulunması gerektiğini belirtti.

Zelenskiy “Şimdi bu savaşı ne zaman durdurabileceğimiz bir soru olarak durmaktadır. Rusya’nın yüksek tonda ifadeler kullanmaması gerektiğine inanıyorum, bunlar hiçbir sonuca yol açmayacak. “Bir ültimatom veriyoruz; işte bunları bunları yaparsanız savaşı bitiririz” gibi. Bu, hiçbir şeye ve hiçbir sonuca götürmez. Bu benim sorum değil… Hepimiz yapamayız. Ukrayna bu ültimatomu yerine getirmeyecek. İnsanlarımızı kaybettik. Eğer hepimiz yok edilirsek, ardından ültimatom otomatik olarak uygulanır.” dedi.

Kiev’de alışveriş merkezine saldırı 4 kişi öldü

Ona göre, Rus ültimatomunun uygulanması aslında Ukrayna halkının yok olmasına sebep olacaktır. Bu sebeple bu yürütülemez. Ancak Ukrayna barış istiyor, bu yüzden diyaloğa açık. Aynı zamanda, Rusya’ya yönelik artan yaptırımlar, Rusya’nın ekonomik ve iç siyasi durumuna ciddi bir darbe indirebilir.

Zelenskiy “Barış istiyorsak oturup konuşmamız gerekiyor. Doğru kelime müzakere etmektir. Ama ültimatomu yerine getirmek için değil, müzakere etmek. Bu önemli bir nokta. Diyalog içinde bir uzlaşma bulunabilir.” diyerek Ukrayna’nın egemenliği ve toprak bütünlüğü meselesinin bir “kırmızı çizgi” olduğunu vurguladı.

Birçok Ukraynalının bunun için hayatını verdiğini de belirterek “Başkan olduğumda artık topraklarımızın hiçbir parçasını veremeyeceğimizi söyledim. Donbass ve Kırım’ı geri almak için her şeyi yapmalıyız. Bu banallik değil, herkes bunu düşünüyor ve tüm halkımız inanıyor. Bu bir zaman meselesi.” dedi.

Aynı zamanda bazı tavizlerden bahseden Zelenskiy’e göre bunların bir bedeli olduğu anlaşılmalıdır.

“Eğer Rusya’daki insanlar savaşı bitirmek istiyorsa, önce ateşi keser ve askerlerini geri çeker. Liderler bir araya gelir ve birliklerin geri çekileceği, belirli güvenlik garantilerinin olacağı ve burada uzlaşmanın bulunabileceği konusunda anlaşırlar. Güvenliğimizin belli garantörleri var. Yarın Ukrayna’yı NATO’ya aldıklarını söyleyebilirler. Ya da şimdi almıyoruz diyebilirler ki Rusya ile savaşa girmek istemediklerini kendileri belirtiyorlar ve bu sebeple bizi almıyorlar. Hepimiz bunu anladık zaten. Rusya’dan korktukları için alınmıyoruz.” dedi.

Rusya, Zelenskiy, Yermak ve Şmigal’i ortadan kaldırmak için teröristleri Ukrayna’ya aktarıyor (istihbarat)

Bu durumda, başka güvenlik garantileri bulunduğunu, özellikle NATO ülkeleri arasında Ukrayna’nın güvenliğinin garantörü olmak isteyenler ile Ukrayna’nın üye imiş gibi İttifak’ın yapacağı gibi davranmaya hazır olan ülkeler olduğunu belirterek “Ve bence bu herkes için normal bir uzlaşma: konu NATO olduğunda bizimle ne yapacağını bilmeyen Batı için. Güvenlik garantisi isteyen Ukrayna için. Ve NATO’nun daha fazla genişlemesini istemeyen ve Batılı ülkelerle bu tür anlaşmaları olduğunu söyleyen Rusya için. Ve bu yüzden bu konuda bir uzlaşma bulunması gerekiyor, çünkü bu uzlaşma, savaşın sonu olacak.” dedi.

Cumhurbaşkanı, işgal altındaki Kırım ve Donbass topraklarına gelince, bu soruna bir çözüm bulunması için güvenlik garantileri ve savaşın sona ermesi şeklinde ilk adımın atılması gerektiğini kaydederek “Rusya Devlet Başkanı ile ilk görüşmemizde bu konuları gündeme getirmeye hazırım, bunlar alakalı, bizim için önemliler. Ama bu kararın tek bir toplantıda alınmayacağından eminim. Çünkü tamamen dürüst olmak gerekirse, güvenlik garantileri konularında anayasa değişiklikleri ile Ukrayna mevzuatındaki değişiklikler hakkında da konuşacağız. Her halükârda buna sadece cumhurbaşkanı karar veremez: bu uzun bir süreç, parlamento ve Ukrayna halkı tarafından kararlaştırılacak.” dedi.

Zelenskiy’e göre, “tarihi öneme sahip belirli konular” için referanduma gidilecek.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com