Zelenskiy ve Putin’in yeni yıl konuşmaları: Ukrayna neden Rusya’yı yenecek?

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ukrayna ve Rusya’nın liderleri geleneksel olarak yeni yıl konuşmaları yaptılar. Konuşmalarının ana hükümlerinin neye tanıklık ettiğini ve nasıl algılanabileceğini ve yorumlanabileceğini analiz edildi.

Ukrayna Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenskiy, 2023 yılı arifesinde tüm Ukraynalılara seslendi. İçinde bulunulan yılın aslında 24 Şubat’ta başladığını, o zamandan bu yana 311 gün geçtiğini ve “Ukraynalılar kesinlikle asla korkmayacaklar” dedi.

Zelenskiy “24 Şubat’ta uyandık. Biz farklıyız. Başka insanlar. Diğer Ukraynalılar. İlk roketler sonunda yanılsama labirentini yok etti. Kimin kim olduğunu gördük. Hangi dostlar, düşmanlar ve en önemlisi kendimizin neler yapabileceğini gördük. 24 Şubat’ta milyonlarcamız bir seçim yaptı. Beyaz bayrak değil, mavi-sarı bayrak. Kaçış değil, buluşma. Düşmanla karşılaşma. Direnme ve mücadele” dedi.

Ukraynalıların paniğin üstesinden geldiklerini, kendilerine, Ukrayna Silahlı Kuvvetlerine, istihbarata, Ulusal Muhafızlara, Ukrayna Güvenlik Teşkilatına,, sınır muhafızlarına, terör savunmasına, hava savunmasına, polise ve Devlet Acil Servisine inandıkları belirterek bunun kayıplar yılı olmadığını vurguladı ve katiller tarafından ailelerin evlatlarının öldürüldüğünü, Ukrayna toprak kaybetmediğini, işgal edildiğini vurguladı.

Cumhurbaşkanı ayrıca Rus işgalinin ve zaferinin trajik anlarını da anlatarak Donetsk, Lugansk bölgeleri ve Kırım’ın kesinlikle Ukrayna’yı bekleyeceğini vurguladı.

Ukrayna ve Rusya arasında esir takası: 140 Ukraynalı serbest kaldı.

Ukraynalıların teslim olmak yerine karşı saldırıyı seçtiklerini, tavizler vermemeye, Avrupa Birliği ve NATO’ya katılmaya karar verdiklerini de hatırlatarak “2023 yeni yılının bize ne getireceğini tam olarak bilmiyoruz. Ama her şeye hazırız. Yeni başarılar mı? Mutlu olacağız. Yeni darbeler mi? Sarsılmaz olacağız. Mücadeleye devam mı? Mücadele edeceğiz. Ve ne zaman biz kazanırsak birbirimize sarılırız” diyerek yeni yılın zaferler yılı olacağının garantisini verdi.

Ukrayna lideri, 311 günlük mücadelenin tamamının 2022’de Ukraynalıları kalplerinden yaraladığını, gözyaşlarını akıttığını ve tüm duaları haykırdıklarını vurgulayarak “Her dakika hakkında söyleyecek bir şeyimiz var. Ama kelimelerin çoğu gereksiz. Açıklamaya, süslemeye gerek yok. Sessizlik lazım. Duymak için. Duraklamalar lazım. Anlamak için” dedi.

Ukraynalıların sokağa çıkma yasağı olmadan, hava alarmı olmadan dünyevi sevinçlerle normal hayata dönmek istediklerini kaydetti.

Cumhurbaşkanı, “Yeni yıl tüm bunları getirsin. Bunun için savaşmaya hazırız. Bu yüzden her birimiz buradayız. Ben buradayım. Biz buradayız. Siz buradasınız. Herkes burada. Hepimiz Ukraynayız” dedi.

Reznikov Batı’nın politikasını açıkladı: Ukrayna’ya neden uzun menzilli füzeler verilmiyor?

Sosyal ağın kullanıcılarından biri Facebook’ta “Bakhmut’ta da izledik. Ağlamak istedim. 2022’yi aştık. 2023’ü bulacağız” diye yazdı.

Siyaset bilimci Vladimir Fesenko, bu görüşünü 1 Ocak’ta FREEDOM TV kanalında “En önemli şey pes etmek değil, olmaktır. Başkan Zelenskiy’nin kişisel insani çekiciliği ve siyasi çekiciliğine ek olarak, bu samimiyet, organiklik de var. Vazgeçmek değil, olmak: bu çok doğru değerlendirme. Onda dikkat çeken, saygı uyandıran şey bu. Evet hani, o kadar yaygın bir kutlama anıydı ki: Eh, o bir oyuncu, nasıl olunacağını biliyor. Ancak insanlar bunun bir oyun, hatta olağanüstü, çok yetenekli bir oyun olduğunu ve gerçek bir pozisyon, gerçek duygu, gerçek aksiyon olduğunu görüyor” dedi.

Ukraynalıların çoğu Zelenskiy’nin söylediği her şeyi destekliyor. Ne de olsa Ukraynalıların % 85’i, savaş bu nedenle daha uzun sürecek olsa bile hiçbir koşulda Ukrayna’nın topraklarından vazgeçmemesi gerektiğine inanıyor. Kiev Uluslararası Sosyoloji Enstitüsü tarafından Aralık ayında yapılan bir anketin sonuçları bunu gösteriyor. Genel olarak, ilkbahardan bu yana, bu konudaki KIIS anketlerinin sonuçları oldukça sabit kaldı ve istatistiksel hata dahilinde değişiyor, ancak yaz boyunca bölgesel tavizlere karşı olanların oranında belirli bir artış meydana geldi: Mayıs ayında 82 idi. yanıt verenlerin yüzdesi, Temmuz’da %84 ve Eylül’de %87 idi.

“Rus savaş gemisi” nereye gidiyor?

Ancak Savaş Çalışmaları Enstitüsü’nün (ISW) 1 Ocak’ta bildirdiğine göre, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in yeni yıl konuşması, Rus bilgi alanını şekillendirme becerisine güvenmediğini ve savaşı ve halkı için maliyetini haklı çıkarmaya odaklandığını gösteriyor.

Analistler, Kremlin liderinin yalnızca Rusya’nın Ukrayna üzerinde tarihi hakları olmadığını, aynı zamanda Rusya’nın bağımsızlığının ve egemenliğinin Ukrayna üzerindeki kontrolün yeniden başlamasına bağlı olduğunu söylediğini kaydetti.

Analizde “Dolayısıyla Putin, Rusya’nın bağımsız bir devlet olarak varlığını sürdürmesi için gerekli savaşı kazanmaya çalışıyor” denildi.

Uzmanlara göre, bu sözler muhtemelen maliyetli bir savaşı haklı çıkarma ve aşırı milliyetçi savaş yanlısı topluluğa hitap etme ihtiyacından kaynaklanıyordu.

Analistler “Putin, Ukrayna’ya ve Batı’ya dikte ettiği şartlar dışında, savaşın anlamlı ve barışçıl bir şekilde sona ermesini düşünmek konusunda isteksiz olmaya devam ediyor. Ukrayna, Batılı müttefiklerinin yardımıyla, Rus güçlerini yenilgiye uğratacak ve işgal ettikleri toprakların çok daha büyük bir bölümünü özgürleştirecek” diyorlar.

Aynı zamanda, Rus lider olağan uygulamasına “sadık kalıyor”, gerçek bir hedefin ve bunun uygulanması için belirli bir planın yokluğunda, durumsal anlatılar ve çözümler üretiyor.

Uzmanlar “Konuşmanın çoğunun bayağılığı, ISW’nin, Putin’in Rusya Federasyonu Meclisi’ne yıllık konuşmasını ertelemiş olabileceğine dair ön değerlendirmesiyle tutarlıdır, çünkü Rusya medya alanını şekillendirme becerisinden emin değildi, çünkü Rusya’yı ele alışına yönelik artan eleştiriler arasındaydı.” dediler.

Tanınmış gazeteci Aleksandr Nevzorov‘un yılbaşı konuşmasında yaptığı kesin, ironik değerlendirmeye göre, “Putin’de gerçek bir tırpan ve kefenden yoksundu”

Haberlerden anında haberdar olmak için…. https://t.me/ukrhaber Telegram kanalımızı takip ediniz.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com