AB liderleri Ukrayna’nın üyeliğini bir sonraki zirvede görüşecek

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

AB liderleri, bir sonraki Ukrayna-AB zirvesinde Ukrayna’nın katılımıyla ilgili müzakerelerin başlatılması konusunu gündeme getirecek.

AB’nin Ukrayna’daki temsilciliği başkanı Matti Maasikas‘a göre, Ukrayna’nın üyeliğinin tartışılacağı bir sonraki Ukrayna-AB zirvesi 2023’ün başlarında gerçekleşecek.

Aynı zamanda, AB genişleme politikasının Avrupa’nın güvenliği, refahı ve istikrarına jeostratejik bir yatırım olmaya devam ettiğini kaydeden Maasikas “Yalnızca Avrupa Konseyi’nin Haziran ayında aldığı tarihi kararın Ukrayna’ya -eğer reformlar devam ederse- AB üyesi olma ihtimali verdiğini tekrarlayabilirim. Henüz müzakereleri başlatma kararı aşamasında değiliz, ancak Ukrayna’nın ilerlemesi, şu ana kadar atılan istikrarlı adımlar takdiri hak ediyor” dedi.

Kiev Uluslararası Sosyoloji Enstitüsü’nün son kamuoyu yoklamalarına göre Ukraynalıların %90’dan fazlasının AB üyeliğini desteklediğini de hatırlatarak “Ukrayna’nın kendi barışını, istikrarını ve uzun vadeli refahını sağlamanın en önemli ve güvenilir yolu olarak gördüğü için Avrupa Birliği’ne katılmaya can attığına inanıyoruz. Ve eğer halk kelimenin tam anlamıyla Avrupalı olmaya karar vermişse, onları bundan mahrum etmeye kimin hakkı var?” diye devam etti.

Daha önce Başbakan Yardımcısı Olga Stefanişiina, Avrupa Birliği’nin Ukrayna ile birlikte ülkenin AB yolundaki adımlarını 2023 Mart ayı başlarında değerlendireceğini açıklamıştı.

Haberlerden anında haberdar olmak için…. https://t.me/ukrhaber Telegram kanalımızı takip ediniz.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com