Ukrayna, küresel bütçe şeffaflığı sıralamasında 26. sırada yer aldı

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

2019 yılı sonuçlarına göre, Ukrayna 117 ülkenin dahil edildiği bütçe saydamlığı sıralamasında 63 puanla 26. sırada yer aldı.

Ukrayna’nın Uluslararası Bütçe Ortaklığı bütçe şeffaflık derecesindeki yeri konulu bir basın toplantısında açıklama yapan, bütçe ortaklığı uzmanı Vladimir Tarnay “Bu analiz 117 ülkeyi kapsıyor ve ortak göstergeleri kullanıyor. Genel olarak, metodoloji 109 gösterge ve 8 temel belgeyi kapsamaktadır. Ayrıca bütçe süreci boyunca Parlamento, Hazine, Maliye Bakanlığı’nın faaliyetlerini de kapsamaktadır. Küresel profile bakarsanız, dünyadaki bütçe şeffaflığının ortalama göstergesi 100 üzerinden 45’tir. 2019 yılı rakamlarına göre Ukrayna 63 puanla dünyada 26. sırda yer aldı. Önceki sene 39. sıradaydı.” dedi.

Ukrayna, ülkenin ilgili tüm taraflarının bütçenin kullanımı hakkında kamuoyunda tartışmalar yapacak kadar bilgi yayınladığını gösteren eşiği geçti.

Ukrayna’nın bu göstergede Japonya, Güney Kore ve diğerleri gibi ülkelerin önünde olduğunu ekleyen Tarnay, Doğu Avrupa’da Ukrayna’nın her biri 60-61 puanla Polonya, Slovakya ve Romanya ile karşılaştırılabilir bir konuma geldiğini belirtti

2017 yılında Ukrayna’nın 115 üzerinden 39. sırada yer aldığını ve bunun 2015’tekinden 18 puan daha yüksek olduğunu hatırladı.

Aynı endekste Türkiye ise 45 puanla 46. sırada yer almaktadır ve sınırlı bilginin verildiği ülkeler grubundadır.
https://www.internationalbudget.org/open-budget-survey/open-budget-index-rankings/

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com