Zelenskiy Rusya’nın yerli halklarına seslendi: Kimse utanç verici bu savaşa katılmamalı! (video)

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ukrayna Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenskiy, Kafkasya, Sibirya ve Rusya’nın diğer yerli halklarına hitaben yaptığı konuşmada, Rusya Federasyonu’nun Ukrayna’ya karşı yürüttüğü utanç verici savaşa kimsenin katılmaması gerektiğini söyledi ve Rus vatandaşlarını yaşama hakları için mücadele etmeye çağırdı.

Zelenskiy “218 gündür, bizden daha fazla füzesi ve insanı olan ama tamamen ahlaktan yoksun olanlara karşı kendimizi savunuyoruz. Bu Rusya’nın alçakça bir savaşı, cani bir savaş. Halkımızı ve Ukrayna’nın bağımsızlığını korumak için herşeyi yapıyoruz. Bu bizim anne babalarımıza, çocuklarımıza, tüm nesillere karşı kutsal bir görevimizdir… Başkasınınkine ihtiyacımız yok… Ukrayna kendini savunmaya ve kazanmaya devam edecek. Bu savaş bize karşı çıktı. Biz kendi toprağımızdayız ve savunuyoruz.” dedi.

Erdoğan: Ukrayna’nın işgal altındaki bölgelerindeki “referandumlar” diplomatik süreci zorlaştıracak

Ukrayna’da 58,500 Rus askerinin öldüğünü hatırlatan Zelenskiy “Bizi öldürmeye geldiler ve öldüler. Size bu rakamı söylemiyorlar, güya 6 bin kişinin öldüğüne dair yalan söylüyorlar. 58 bin 500: bu doğru. Hepsi öldü çünkü bir kişi bu savaşı istedi. Sadece bir kişi, birçoğu da buna hizmet ediyor.” diyerek;

Kafkas Halkları! Rusya topraklarındaki tüm halklar, bu savaşı isteyenlere hizmet eden bu kadar çok insan arasında olmanız için hiçbir neden yok. Ukrayna’da ölmemelisiniz. Oğullarınız Ukrayna’da ölmemeli. Hayır. Ne öyle bir görevin, ne öyle bir borcun yok; ne anne babana, ne çocuklarına, ne topraklarının geleceğine. Sen de biliyorsun. Başarısızlıkları ortada… Böyle bir başarısızlık olmadığı iddiasıyla size yalan söyleniyor. Ölüler ortada. Savaşacakları ne bekliyor? Cevabı biliyorsun.” devam etti.

Rus vatandaşlarını yaşam haklarını seçmeye çağırarak “Ölmemek için savaş! Rus yetkililer yeni seferberlik dalgalarını başlattığında sırf yaşama hakkınız için dağlarda, ormanlarda savaşmak zorunda kalmamak için şimdi özgürlüğünüzü sokaklarda ve meydanlarda savunun. Yoksa inandınız mı? Sadece 300.000 insanı alacaklarını mı? Bu savaşı başlatan bir kişi sadece seferberliğin ilk dalgasında durmayacak. Dahası da olacak. Başka canları da almaya çalışacak. İnsanlara kızgın. dirilere de ölülere de saygısı yok!” diyen cumhurbaşkanı, Rusya’nın Ukrayna’da binlerce ölü Rus askeri memleketlerine bile götürmediğini hatırlattı.

Pentagon, Ukrayna’ya yeni askeri yardımı onayladı (tam liste)

Zelenskiy ayrıca, Rus yetkililerin “kaç kişinin öldüğü konusunda yalan söylemek daha kolay olsun diye” belgeleri, asker rozetleri olmadan askerleri savaşa gönderdiği sayısız vakaya da dikkat çekerek kimsenin bir suç savaşına katılmaması gerektiğini de vurgulayarak, “Bu onların yalan, terör ve yerli halkları yok etme özel operasyonudur” dedi.

Rusya’nın başlattığı savaşı utanç olarak tanımlayarak “Utanç verici savaşta kimse yer almasın. Ukrayna’da Dağıstanlılar ölmesin. Çeçenler, İnguşlar, Osetler, Çerkesler ve kendilerini Rus bayrağı altında bulanlar ölmesin. Toplamda 200 kişi bu işi yönetiyor. Hepinizi kimin gönderdiğini biliyorsunuz. Ukrayna’ya savaşmak için sizleri kim gönderiyorsa, sizi kargo paketi yapmak istiyor. Peki siz ne istiyorsunuz?” diye sorarak “Eminim yaşamak istiyorsun. Eminim yalanlardan bıkmışsındır. Eminim biliyorsundur: Şimdi savaşmalısın! Rusya vatandaşlarının savaşa girmesi için yapay olarak yoksulluğa ve borçlara itiliyorlar. İnsanlar baskılarla ve zorbalıkla korkutuluyor. Bunu değiştirebilirsiniz. Sadece sizin için kimin gerçekten bir sembol, bir kahraman ve tarihinizin gururu olduğunu ve kimin sadece yararlanmak istediğini anlamanız gerekiyor.” diye özetledi.

Haberlerden anında haberdar olmak için…. https://t.me/ukrhaber Telegram kanalımızı takip ediniz.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com