Zelenskiy: Putin’in hedefi tek tek bölgeleri işgal etmek değil, Ukrayna’nın tamamen yok edilmesi

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!
Zelenskiy: Kırım bizi bekliyor, ancak Donbass'ta işler çok zor olacak

Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenskiy, Vladimir Putin’in “sadece bir bölgeyle” ilgilenmediğine, planının Ukrayna’yı tamamen yok etmek olduğuna inanıyor.

İtalyan TV kanalı Rai 1 ile Cumhurbaşkanlığı Ofisi tarafından yayınlanan röportajında Zelenskiy şöyle dedi:

“Hedefinin herhangi bir bölge olduğunu düşünmüyorum. Sivil hedeflere saldırılar, halkın gözünü korkutma. Putin’in çevresinin medyadaki basın açıklamalarına bakın: tüm bu mesajlar, henüz almak istediklerine sahip olmadıklarını gösteriyor ve bunu tamamlamaya devam edecekler.

…Bütün bu mesajlar onun hedefinin tek tek bölgeler değil, Ukrayna’nın tamamı olduğunu gösteriyor. Bu nedenle Ukrayna güçleri ve müttefik ortaklık dışında hiç kimse Ukrayna’ya hiçbir şey garanti etmiyor.

Haberlerden anında haberdar olmak için Telegram ve Whatsapp kanallarımızı takip ediniz.

Putin’in herhangi bir bölgeyle ilgilenmediğinden eminiz: bir şehir veya köy, Kırım veya Donbass. Ukrayna’nın tamamen yok edilmesi ve bağımsız Ukrayna topraklarının Rusya’ya ilhak edilmesiyle ilgileniyor.

Bu tür şeyleri ya zorla ya da politik olarak yapıyor. Belarus’ta şu ana kadar kayıp ve kan dökmeden ne yaptı? Belarus’un güvenlik bloğunu ve birliklerini tamamen kontrol ediyor. Topyekûn işgalin ilk gecesi Belarus’un Ukrayna’ya saldırısı bunun kanıtıdır.

Bu, bağımsız bir ülkenin diplomatik işgali ve Belarus’un egemenliğinin kaybıdır. Ukrayna’da siyasi olarak bunu yapamazdı.

…Böylece askeri işgale başladı. Kırım ya da Donbass’a dair bir planı yok. Bu sadece retorik. Onun planı Ukrayna’yı bağımsızlığından mahrum etmektir.”

Ukrayna’nın, özellikle Kırım’ın ve Donbass’ın bir bölümünün işgalinden sonra çatışmayı dondurma konusunda deneyim sahibi olduğunu belirterek şöyle devam etti:

“Şu anda bazı medyada ve bazı liderlerden duyulan şey var, bir ara verilmesi gerektiğini söylüyorlar.

Ama biz bunu zaten yaşadık. Savaşta bir duraklama, savaşta bir duraklama değil, Putin için bir duraklamadır.”

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com