Zelenskiy ile Erdoğan arasındaki görüşme: Ukrayna, Türkiye’den ne istedi?

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!
Fotoğraf: president.gov.ua

Ukrayna Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenskiy, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşmesinde Ukrayna’nın Rusya Federasyonu’ndaki mahkumların serbest bırakılması konusunda Türkiye’den yardım istediğini söyledi.

Güvenilir desteğinden dolayı Türkiye’ye minnettar olan Zelenskiy, “Devletlerimiz, tüm bölge ve küresel gıda güvenliği, Karadeniz’de koşulsuz seyir güvenliğine ihtiyaç duyuyor. Bunu birlikte çalışarak başarabiliriz” dedi.

Haberlerden anında haberdar olmak için Telegram ve Whatsapp kanallarımızı takip ediniz.

Ukrayna’nın Türk savunma şirketleriyle ikili işbirliğini ve ortak üretimi güçlendirmekle ilgilendiğini belirten Zelenskiy, “Savaş esirlerimizin ve Rusya’nın esaretinde bulunan Kırım Tatarları dahil tüm halkın serbest bırakılması konusunda da Türkiye’nin yardımına ihtiyacımız var” dedi.

Zelenskiy’nin Türkiye’ye çalışma ziyareti

Zelenskiy, Ukrayna Deniz Kuvvetlerinin 2036 yılına kadar Kalkınma Stratejisi doğrultusunda Ukrayna Deniz Kuvvetleri için korvetlerin inşa edildiği tersaneleri ziyaret etti.

Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı, Recep Tayyip Erdoğan‘ın sosyal medya hesabından yapılan paylaşım şöyle:

Ukrayna Devlet Başkanı Sayın Zelenski’yi geçen sene Temmuz ayından sonra yeniden ülkemizde misafir etmekten memnuniyet duyuyorum.

İstişarelerimizin başta ülkelerimiz olmak üzere tüm insanlık için hayırlara vesile olmasını diliyorum.

Kıymetli dostumla bugünkü görüşmelerimizde iki yılı geride bırakan savaşla ilgili gelişmeleri ayrıntılı şekilde ele aldık.

Stratejik ortağımız Ukrayna’nın toprak bütünlüğü, egemenliği ve bağımsızlığına yönelik desteğimizi teyiden vurguladım.

Başından beri savaşın müzakereler temelinde sonlandırılması için elimizden gelen katkıyı verdik, veriyoruz.

Rusya’nın da dâhil olacağı bir barış zirvesine ev sahipliği yapmaya da hazırız.
Karadeniz Girişimi 33 milyon tona yakın tahılın ihtiyaç sahiplerine ulaşmasına imkân vererek küresel bir gıda krizinin önüne geçmişti.

Taraflar arasında yeniden mutabakat sağlanması için bir niyet ortaya konulduğu takdirde daha önce olduğu gibi elimizden gelen desteği vermeye hazırız.

Savaşa rağmen ikili ticaretimizin istikrarlı bir seyir izlemesinden memnuniyet duyuyoruz.

10 milyar dolar hedefimize ulaşmak için gayretlerimizi artırma noktasında mutabık kaldık.

Ukrayna’nın yeniden imarı çalışmalarına da güçlü şekilde destek vereceğiz.

Kırım Tatarlarının Ukrayna’daki varlığı iki ülke arasındaki dostluğu pekiştiren önemli unsurlardan biridir.

Soydaşlarımızın haklarının garanti altına alınması ve özerklik statülerinin güçlendirilmesindeki emekleri için Sayın Zelenski’ye bir kez daha teşekkür ediyorum.

Kırım Tatar soydaşlarımızı her zaman destekledik, destekleyeceğiz.

Önümüzdeki dönemde bir yandan Ukrayna’yla dayanışmamızı sürdürürken diğer yandan savaşın müzakereler temelinde adil bir barışla sona erdirilmesi için çalışmalarımıza devam edeceğiz.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com