Ukraynalı çocukların yüzde 44’ünde TSSB belirtileri var (araştırma)

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!
Fotoğraf: moz.gov.ua

Kiev Ekonomi Okulu tarafından Olena Zelenska Vakfı’nın girişimiyle ve Ukrayna’daki Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu’nun (UNICEF) desteğiyle yürütülen Ukrayna’daki çocukların refahına ilişkin “Gelecek Endeksi” çalışmasının sonuçlarına göre Ukraynalı çocukların %44’ünde travma sonrası stres bozukluğu (TSSB) belirtileri görülüyor.

Sağlık Bakanlığı tarafından yayınlanan araştırma sonucuna göre, tam kapsamlı işgalin başlangıcından bu yana difteri, tetanoz ve boğmacaya karşı aşılanan çocukların oranı %16, çocuk felcine karşı aşılanan çocukların oranı ise %22 düştü.

Araştırmanın sonuçlarına göre Ukrayna’da 2023 yılında difteri, tetanoz ve boğmacaya karşı aşılama düzeyi AB ülkelerine göre yüzde 37 daha düşük.

Haberlerden anında haberdar olmak için Telegram ve Whatsapp kanallarımızı takip ediniz.

Ayrıca araştırmaya göre 14-17 yaş arası çocukların %13’ü sistematik olarak (haftada en az bir kez) alkol alıyor, %16’sı ise sigara içiyor. Aynı zamanda erkekler kızlara göre bu tür riskli davranışlara daha sık başvurmaktadır. Ayrıca çocukların %56’sı en az bir kez alkol içmiş, %53’ü sigara içmeyi denemiş, %3’ü uyuşturucu kullanmıştır.

Araştırmaya göre katılımcıların yüzde 71’i kendilerini mutlu görüyor. Aynı zamanda bu değerlendirmeyi daha çok Ukrayna’nın doğusunda ve Kiev’de yaşayan çocuklar yaptı.

Aynı zamanda Ukrayna’daki çocukların %44’ünde travma sonrası stres bozukluğu (TSSB) belirtileri görülüyor.

Araştırma beş kaynaktan elde edilen verilere dayanarak gerçekleştirildi: hükümet ve açık kaynaklar, çocuklara yönelik nicel anket, uzmanlarla ve kurumsal bakım kurumlarının çalışanlarıyla yapılan görüşmeler.

Araştırmanın bir parçası olarak, geçici olarak işgal edilen bölgeler hariç, Ukrayna genelinde 0 ila 17 yaşları arasındaki 1,313 katılımcının katıldığı temsili bir online anket gerçekleştirildi.

ukrhaber.com

Caner Cangül

Endüstri Mühendisi. Internet teknolojileri ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin teknik sorumluluğu ve yönetimi yanında editörlük ve çevirmenlik yapmaktadır. 8 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: caner@ukrhaber.com