Tusk: Ukrayna ile serbest ticareti değişiklik yapmadan sürdürmek AB’ye ve Kiev’e zarar verir

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!
Tusk: Ukrayna ile serbest ticareti değişiklik yapmadan sürdürmek AB'ye ve Kiev'e zarar verir

Polonya başbakanı Donald Tusk Rusya’nın 2022’de Ukrayna’yı tam kapsamlı işgal etmesinden sonra Ukrayna ile AB arasındaki serbest ticaretin korunmasının, artık hem AB’ye hem de Ukrayna’ya zarar verdiğini söyledi.

Avrupa Halk Partisi kongresinin ardından Bükreş’te konuşan Tusk“Sonuçta, eğer Ukrayna’ya yönelik coşkuyu değil, Avrupa ve Polonya’daki yaygın desteği kaybedersek, çünkü insanlar çok ağır bir yük taşımaktan yorulursa, o zaman hepimiz kaybederiz: hem Avrupa, hem Polonya, hem de her şeyden önce Ukrayna.” diye vurguladı.

Ona göre, “Avrupa ve Polonya pazarlarını yeniden etkili bir şekilde korumak için” Ukrayna ile serbest ticaret normlarında değişiklik yapılması ve “yeşil yolun basitleştirilmesi ve kolaylaştırılması”nın başlatılması gerekiyor.

Liderlerin çoğunun, savaşın başlamasından sonra alınan kararların “düşünme ve değişiklik gerektirdiğini” şimdiden anlamaya başladığını da sözlerine ekledi.

Haberlerden anında haberdar olmak için Telegram ve Whatsapp kanallarımızı takip ediniz.

Tusk, “Bunun Avrupa Konseyi düzeyinde ortak eylemlere dönüşeceğini umuyorum.” diye vurguladı.

9 Şubat 2024’ten bu yana çiftçiler, Polonya topraklarında Ukrayna sınırına yakın kontrol noktalarına giden yolları kapatıyor. Protestocuların temel talepleri Ukrayna tarım ürünlerinin ithalatının yasaklanması ve Polonya’nın Avrupa yeşil rotasını reddetmesi.

Haziran 2022’den itibaren ise AB, Ukrayna ürünlerine yönelik ithalat vergileri ve kotalarını askıya almaya başladı.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com