Zelenskiy, desteği düşmesine rağmen cumhurbaşkanlığı adayları arasında halen zirvede (anket)

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ukrayna Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenskiy’nin notu düşmeye devam ediyor, ancak Sosyoloji Grubu tarafından Şubat ayı başlarında yapılan anket sonuçlarına göre, halâ ülkede yeniden seçim olsa kazanmaya en yakın aday.

2-3 Şubat’ta yapılan bir anketin sonuçlarına göre, sosyologlar Zelenskiy’nin cumhurbaşkanlığı reytinginin en üstünde olduğuna dikkat çekiyor. Yakın gelecekte seçimler yapılsaydı, oy vermek isteyenlerin % 21.2’si Zelenskiy yönünde tercihini kullanacağını belirtirken, % 17.1’i Muhalefet Platformu lideri Yuriy Boyko‘ya, % 16.4’ü Avrupa Dayanışma Partisi lideri ve eski cumhurbaşkanı lideri Petro Poroşenko‘ya ve % 12.3’ü de Anavatan Partisi lideri Yulya Timoşenko lehine oy vereceğini belirtmiştir.

İki adayın kaldığı Başkanlık seçimlerinin ikinci turu modellendiğinde ise şu sonuçlara ulaşıldı:

  • Poroşenko ile % 56’ya karşı % 44;
  • Boyko ile % 60’a karşı % 40;
  • Timoşenko % 55’e karşı % 45

şeklinde Zelenskiy önde görünmektedir. Olası bir Boyko ve Poroşenko eşleşmesinde ise Boyko % 51’e karşı % 49 sonucu çıkmaktadır.

Araştırmacıların sonucuna göre Zelenskiy’nin istifası ve devlet başkanı için erken seçimlerin atanması fikrine % 46 karşı çıkarken % 50’si bunu desteklemektedir. Geçtiğimiz iki ayda erken cumhurbaşkanlığı seçimlerine verilen destek % 39’dan % 50’ye yükseldi.

Buna ek olarak, sosyologlara göre, Ukraynalıların % 73’ü ülkenin yanlış yönde, % 17’si doğru yönde ilerlediğine inanıyor.

Araştırma, bilgisayar destekli telefon görüşmeleri yöntemiyle 2 bin kişi ile yapılmıştır.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com