Kabine 2020 bütçesi rakamlarını açıkladı: Sosyal yardımlar, sağlık hizmetleri ve asgari ücret

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Yeni bütçe, emekli maaşlarında hafif bir artış sağlıyor, Başbakan Aleksey Gonçaruk bakanlar kurulu sunumu sırasında ikinci okuma için hazırlanan “2020 Devlet Bütçesi Hakkında” taslak yasasının 293 milyar UAH sosyal güvenlik sağladığını söyledi. Genel olarak bütçede gelirlerin 13 milyar UAH, giderlerin ise 15 milyar UAH arttırıldığını belirtti.

Ukrayna’da Asgari ücret

2020’de hükümet asgari ücreti 550 UAH arttırarak 4.723 UAH’a yükseltmeyi öngörüyor. Bu rakam, 2020 bütçesini Bakanlar Kurulu’nda ikinci bir okuma için hazırlarken revize edilmedi.

Sağlık harcamaları

Hükümet gelecek yıl için sağlık harcamalarını 113.3 milyar UAH düzeyinde bütçeledi. Bu 15.1 milyar UAH (veya % 13.3) olarak önceki yılın üstünde. Her şeyden evvel, hükümet acil yardım üzerine yoğunlaşmaya söz verdi. 470 ambulans alınması veya hastanelere en az 25 acil servis ünitesi açılması planlanıyor.

Emekli maaşları ve sübvansiyonlar

Emekli aylıkları gelecek yıl artacak, ancak aslında bu artış önemsiz olacak. Başbakanın dediği gibi, bunun için hızlı ekonomik büyüme gerekli. Toplamda, emekli aylıkları için 173 milyar UAH bütçe tahsis edildi. Ayrıca, 80 yaşın üstündekilere 670 UAH emekli ödemesi artıracak.

Emekliler için sosyal programlara 2.44 milyar UAH tahsis edilecektir. Hükümet ayrıca, bireysel emeklilere yardımı arttırmayı da hedefliyor: Böyle bir ödeneğin ödenmesi için 806 milyon UAH öngörülüyor. Ve devlet 48 milyar UAH miktaro sübvansiyonlar için tahsis edecek.

Bakınız: Ukrayna bakanlar kurulu, 800 işletmenin özelleştirme aşamalarını onayladı

Savunma ve Güvenlik Maliyetleri

Bakanlar Kurulu’nda güvenlik ve savunma için öngörülen miktar GSYİH’nın % 5.45’i olarak 245.8 milyar UAH harcanacak. Ukrayna Savunma Bakanı Andrey Zagorodniuk ‘a göre, GSYİH’nın sadece % 3’ ü yani 136 milyar UAH savunma için ayrıldı.

Eğitim

Bütçe önceki yıla göre % 12.7 artacak ve 145.1 milyar UAH düzeyinde planlandı. Toplam tutarın 3.75 milyar UAH’ı öğretmenlerin maaşlarına, 3.5 milyarı okulları desteklemek için, 300 milyon UAH’ı ise üniversitelere ayrıldı.

Kumarın yasallaştırılması ve özelleştirme

Bakanlar Kurulu, gelecek yıl kumar sektörünün yasallaşmasının devlet bütçesine ek 3 milyar UAH getirebileceğini umuyor. Başbakan Aleksey Gonçaruk, ülkede “normal bir kumar işletmeciliği sistemi” nin ortaya çıkacağını garanti ediyor. Ayrıca, özelleştirmeden, Bakanlar Kurulu 12 milyar UAH bekliyor.

Grivna döviz kuru tahmini

2020 yılında, hükümet tahminlerine göre, ortalama grivnası döviz kuru 27 UAH / $ olacaktır. Aynı zamanda, taslak bütçenin ilk okunmasında 28.2 UAH / $ oranı koyulmuştu, ancak yetkililer güncel bir makro-tahmin temelinde beklentilerini değiştirdi.

Yerel seçim maliyetleri

Gelecek yıl yapılacak yerel seçimlerin 2.15 milyar UAH’a mal olacağı tahmin ediliyor. Maliye Bakanı Oksana Markarova’ya göre, bu harcamalar ikinci okuma için revize edilmedi ve yeterli görülüyor.

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com