Yedi AB ülkesi, ortak bir satın alma mekanizması aracılığıyla Ukrayna’ya top mermisi sipariş etti

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Yedi AB ülkesi, Avrupa Birliği’nin tedarik planı kapsamında Ukrayna’ya acil ihtiyaç duyulan top mermilerinin teslim edilmesi ve Batı’nın tükenen stoklarının yenilenmesi amacıyla mühimmat siparişi verdi.

Reuters haberine göre plan, Ukrayna’ya bir yıl içinde 1 milyon top mermisi ve füze teslim etmek amacıyla Mart ayında başlatılan en az 2 milyar avro değerindeki planın bir parçası olarak oluşturuldu.

Bazı yetkililer ve diplomatlar hedefe ulaşılacağı yönündeki şüphelerini dile getirdiler ancak bu girişim, Rusya’nın Ukrayna’ya karşı savaşının körüklediği, AB’nin artan savunma rolünde önemli bir adıma işaret ediyordu.

Şimdiye kadar savunma alımları büyük ölçüde bloğun 27 üye ülkesinin hükümetlerinin sorumluluğundaydı.

Ajans, Reuters’in sorgusuna yanıt olarak, “Yedi üye ülke, EDA’nın hızlandırılmış süreci kapsamında 155 mm mühimmat siparişi verdi. Önümüzdeki haftalar ve aylarda, örneğin ulusal stoklama amacıyla ek siparişler ortaya çıkabilir” dedi.

Ajans, her hükümetin kendi emirlerini açıklaması gerektiğini söyleyerek ülkelerin isimlerini vermeyi reddetti. Reuters’in sorgusuna yanıt olarak Litvanya savunma bakanlığı bu ülkelerden biri olduğunu doğruladı.

EDA ayrıca bilgilerin çoğunun gizli olduğunu söyleyerek siparişlerin bedeli veya adeti hakkında bilgi vermeyi reddetti.

Ancak ajans, anlaşmaların hem mermiler hem de fitiller, mermiler, yükler ve primerler gibi bileşenler için olduğunu söyledi.

Açıklamada, planın “Avrupa’da tasarlanıp üretilen ve en çok Ukrayna silahlı kuvvetleri tarafından kullanılan” dört modern atış platformunu kapsadığı belirtildi. Fransız CAESAR, Polonya Krab’ı, Alman PzH2000 ve Slovak Zuzana C/2000’den bahsediliyor.

Haberlerden anında haberdar olmak için…. https://t.me/ukrhaber Telegram ve https://whatsapp.com/channel/0029Va3Kg0eFy72AMbDV7R3m WhatsApp kanallarımızı takip ediniz.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com