WSJ: Silah ve uygun eğitim sebebiyle Rusya ile savaş çıkmaza girebilir

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!
Fotoğraf: Ukrayna Silahlı Kuvvetleri Genelkurmay Başkanlığı

Ukrayna karşı saldırısını başlattığında, Batılı askeri yetkililer Kiev’in yeterli eğitimli birliğe ve Rus güçlerini kovmak için gereken tüm silahlara sahip olmadığını biliyorlardı, ancak müttefikler Ukrayna’nın cesaretinin ve yaratıcılığının üstün geleceğini umuyorlardı.

Wall Street Journal‘de yayınlanan makalede işgalcilerin mevzilerini hazırlamak ve güçlendirmek için yeterli zamana sahip oldukları belirtilirken; mayın tarlaları, tahkimatlar ve Rus uçaklarının, Ukrayna birliklerinin saldırılarındaki önemli ilerlemesini büyük ölçüde engellediği belirtildi.

Batı askeri doktrini, yerleşik bir düşmana saldırmak için, bir saldırı kuvvetinin düşmanın en az üç katı büyüklüğünde olması ve iyi koordine edilmiş bir hava ve kara kuvvetleri kombinasyonu kullanması gerektiğini belirtir.

Yayın, Ukrayna’nın karşı saldırı hareketinin, momentumda ciddi bir değişiklik olmaksızın canları ve teçhizatı yakma potansiyeline sahip bir çıkmaza girme riski taşıdığını yazıyor.

Kiev birlikleri, bu emirleri yerine getirecek kitle, eğitim ve kaynaklardan yoksundur.

Kiev’in hızlı bir başarı elde etmedeki başarısızlığı ve bir atılım, birçok Batılı askeri gözlemciyi Ukrayna kuvvetlerinin karmaşık askeri manevralar, daha güçlü uçaksavar desteği ve önemli ölçüde daha fazla zırhlı araç için ek eğitime ihtiyacı olduğuna ikna etti.

Bir WSJ raporuna göre, Ukrayna’da büyük çaplı bir ilerleme olasılığı bu yıl azalırken, uzayan savaş devam ederken bu durum Washington ve müttefikleri için umut verici bir olasılık yaratıyor. Böyle bir savaş, Kiev’e daha iyi bir zafer şansı vermek için önemli ölçüde modern silah tedariki ve ek eğitim gerektirecektir.

Yayın, Başkan Biden’ın 2024 sonbaharında yeniden seçilmeyi planladığını yazıyor ve Washington, Beyaz Saray’ın savaşın seçim kampanyası üzerindeki etkisine ilişkin endişesinin Kiev’e verilebilecek desteğin miktarı konusunda daha fazla ihtiyatlı davranmaya yol açtığına inanıyor.

Aynı zamanda, Washington’un bu davranışı, son aylarda giderek daha fazla liderin kıtanın güvenliğini sağlamak için Ukrayna’nın savaşı kazanması gerektiğine inandığı Avrupa’daki açıklamaları ve görüşleri ile keskin bir tezat oluşturuyor.

Ancak sorun şu ki, Avrupa’nın askeri-endüstriyel potansiyeli Ukrayna’nın ihtiyaçlarını karşılayamıyor . Avrupa, Moskova ordusunu işgal altındaki topraklardan çıkarmak konusunda Ukrayna’ya ihtiyaç duyduğu her şeyi sağlamak için yeterli kaynağa sahip değil. Batılı diplomatların ABD’nin isteksizliğini sezmeleri durumunda Kiev’e desteği önemli ölçüde artırmaları da olası değildir.

Rusya’da, Wagnerciler tarafından sahnelenene benzer başka bir isyan için hazırlıklar yapılıyor

ABD ve diğer müttefikler, Ukrayna için bir “çelik dağ” silah inşa etmek ve bir karşı saldırı sırasında Rus savunmasını delmelerine yardımcı olmak için Ukrayna ordusunu eğitmek için aylar harcadılar. Ukrayna ordusunun karşı saldırısı ABD’de takdirle karşılandı. ABD Genelkurmay Başkanı General Mark Milley, Ukrayna’nın karşı saldırısının başarısızlıktan uzak olduğunu, ancak önümüzdeki mücadelenin uzun ve kanlı olacağını kaydetti.

Rusya’nın savaş alanındaki ağır teçhizat avantajını kaybettiğini ve savaş alanındaki ağır silah dengesinin savaşın 16 ayı boyunca önemli ölçüde değiştiğini unutmamak da gerekir. Almanya Kiel Enstitüsü’nün son verilerine göre, Müttefikler savaşın başından beri Ukrayna’ya 471 tank sağladı ve 286 tank daha gelecek. 177 obüs daha gelmeli. Aynı zamanda Rusya, ordusunun savaş kapasitesinin neredeyse yarısını ve 2,500 tankı kaybetti.

Haberlerden anında haberdar olmak için…. https://t.me/ukrhaber Telegram kanalımızı takip ediniz.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com