Kremlin stratejisini değiştirdi ve Ukrayna’yı dünya tahıl pazarından çıkarmak istiyor

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!
Tahminlere göre 2023'te Ukrayna'nın buğday hasadı 24 milyon tona ulaşacak

Rusya Federasyonu’nun ilk planına Türkiye ve Katar engel oldu. “Tahıl anlaşmasının” çökmesinden sonra Kremlin planını değiştirdi. Şimdi Rusya, Ukrayna’yı dünya tahıl pazarından çıkarmak istiyor.

Financial Times‘a göre, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Katar’ın Türkiye’ye tahıl teslimatı için Rusya’ya ödeme yapmasını ve ihtiyacı olan ülkelere daha fazla tedarik etmesini önerdi. Taraflar bu fikri reddetti.

Rusya’nın geçen yıl ilk kez Afrika’ya “tercihli şartlarda” 1 milyon ton tahıl tedarik etme teklifinde bulunduğu kaydedildi. “Tahıl” müzakerelerine katılan ve bu üçlü belgeyi gören Ukraynalı bir diplomat, Katar ve Türkiye’nin bu planı bozmak için çaba sarf ettiğini söyledi.

Rusya’nın, St. Petersburg’da Afrikalı liderlerle yapacağı zirvede veya Putin’in Ağustos’ta Türkiye’ye yapacağı ziyarette bu öneriyi yeniden gündeme getirmesi bekleniyor.

Üst düzey bir AB yetkilisi, “Bu [fikri] en son tartıştıklarında, tahılın gerçekten Ukrayna’dan çalınacağına dair çok güçlü şüphelerimiz vardı” dedi.

“Tahıl anlaşmasının” bozulmasının Afrika’daki bazı hükümetleri kızdırdığı bildirildi. Bu, özellikle 24 Şubat 2022’den sonra gıda fiyatlarının arttığı ülkeleri etkiledi. Kenya genellikle Rusya’nın eylemlerini, bölgesindeki “ülkeleri orantısız bir şekilde etkileyen” bir “arkadan bıçaklama” olarak nitelendirdi.

“Tahıl anlaşmasının” bozulması

Rusya tahıl anlaşmasını uzatmayı reddetti

Ancak Ukrayna, Rusya Federasyonu’nun katılımı olmadan ihracata devam etmeyi planlıyor. Ukrayna Devlet Başkanı, uluslararası toplumu, Ukrayna tahılının Karadeniz yoluyla ihracatını engellememesi için saldırgan ülkeye baskı yapmaya çağırdı.

Daha sonra Rusya Federasyonu Savunma Bakanlığı, 20 Temmuz’dan itibaren Ukrayna limanlarına bağlı Karadeniz’deki tüm gemilerin “potansiyel askeri mal taşıyıcısı” olarak değerlendirileceğini açıkladı. Ukrayna da, Karadeniz üzerinden Rus limanlarına ve işgal altındaki topraklardaki limanlara giden gemileri silah taşıyıcısı olarak kabul edeceklerini söyledi. Ukrayna Savunma Bakanlığı, gemileri batırma yeteneğine sahip olduklarını ima etti.

Haberlerden anında haberdar olmak için…. https://t.me/ukrhaber Telegram kanalımızı takip ediniz.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com