Macaristan, Ukrayna ordusu için 20 milyar avroluk bir fon oluşturulmasını engelliyor: nedeni nedir?

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!
Macaristan, AB'nin Ukrayna'ya daha fazla para verme planına karşı çıkıyor

Macaristan, Avrupa Birliği’nin Ukrayna ordusunu desteklemek için 20 milyar avroya kadar uzun vadeli bir fon oluşturma önerisine karşı çıkıyor.

Politico tarafından verilen bilgiye göre 20 Temmuz’da AB dışişleri bakanları Brüksel’de bir araya geldi ve ilk kez, AB ülkelerinin Ukrayna’ya silah satın alma ve bağışlama ve Ukrayna askerlerinin eğitimi masraflarını karşılamak için önümüzdeki dört yıl içinde yılda en az 5 milyar avro tahsis etme önerisini görüştüler.

Ancak toplantı sırasında Macaristan, Ukrayna’daki Macar bankası OTP’yi “savaş sponsorları” listesinden çıkarana kadar plana karşı çıkacağını söyledi.

Macaristan Dışişleri Bakanı Peter Szijjártó, ülkesinin Brüksel’in Ukrayna’ya silah tedarikini sübvanse etmek için kullandığı sözde Avrupa Barış Fonu’na daha fazla para sağlamayacağını söyledi.

Sijarto, “OTP sorunu çözülene kadar Avrupa Barış Fonu kapsamında yeni mali taahhütler müzakere edemeyiz.” dedi.

AB şu anda Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinden bu yana fona yaklaşık 4 milyar avro ayırdı. Ancak yetkililer, kasaları yenileme konusunda sürekli olarak zorlu konuşmalar yapmaktan kaçınmak için daha istikrarlı bir para kaynağı yaratmak istiyor. Fonun oluşturulmasına yönelik planlar, Batı’nın Ukrayna’ya daha kalıcı güvenlik garantileri sağlamaya yönelik daha geniş çabasının bir parçası.

Girişim, doğrudan askeri malzemeleri finanse etmeyecek. Diğer ülkelerin Ukrayna’ya mühimmat, füze, tank vb. satın alma ve transfer etme maliyetlerini karşılamalarına yardımcı olunmasını sağlayacak. Paranın bir kısmı Ukrayna ordusunun eğitimine deyönlendirilebilir.

Bu şekilde AB, miktarı belirlemeyi ve üye ülkeleri önümüzdeki yıllarda Kiev’i desteklemeye mecbur etmeyi amaçlıyor.

OTP bankasının durumu nedir?

Mayıs ayının başında, Ukrayna Ulusal Yolsuzluğu Önleme Ajansı, finans kuruluşunun Rusya’da faaliyet göstermeye devam etmesi ve sözde “DNR” ve “LNR” yi gerçekten tanıması sebebiyle Macar OTP Bank’ı savaşın uluslararası sponsorları listesine ekledi. OTP, Rusya’nın en büyük 50 bankası arasındadır ve birçok alanda pazar lideridir.

Haberlerden anında haberdar olmak için…. https://t.me/ukrhaber Telegram kanalımızı takip ediniz.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com