Cidde’de düzenlenen zirvede Ukrayna’da barışın tesisi için esaslar üzerinde anlaşmaya varıldı

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!
Cidde'de düzenlenen zirvede Ukrayna'da barışın tesisi için esaslar üzerinde anlaşmaya varıldı

Suudi Arabistan’da düzenlenen zirvenin tüm katılımcıları, Ukrayna’da barışın sağlanmasının ancak toprak bütünlüğüne saygı gösterilmesi durumunda mümkün olduğuna oybirliğiyle inanıyor. Bu nedenle, “Zelenskiy’nin barış formülünü” tartışmak için gruplar oluşturmaya karar verdiler .

İtalyan Corriere della Sera tarafından bildirildiğine göre Cidde’deki toplantı, Ukrayna tarafından önerilen barış girişimlerinin pratikte uygulanması yolunda önemli bir adımdı. İstişarelere katılan her devlet artık barışı sağlamaya yönelik küresel çabalarda liderliğini göstermek için eşsiz bir fırsata sahip.

Katılımcı devletlerin çoğu, “Formül”ün münferit noktalarının uygulanmasındaki rollerini zaten belirlemiştir ve uygulanmasına aktif olarak katkıda bulunmaya hazırdır. Taraflar, çatışmanın barışçıl çözümünde daha fazla ilerleme kaydedilmesi için çok cesaret verici bir işaret olan, adil ve kapsamlı bir barış tesis etmek için çeşitli temsilci düzeylerinde çalışmaya devam etme konusunda anlaştılar.

Ukrayna heyetine başkanlık eden Cumhurbaşkanlığı Ofisi Başkanı Andrey Yermak, diğer ülkelerle yaptığımız istişareler sırasında Ukrayna tarafının adil ve sürdürülebilir bir barışın inşa edilmesinin temel ilkeleri üzerinde anlaşmaya vardığını söyledi . Her ülke, birbirinin görüşlerinin daha derinden anlaşılmasına katkıda bulunan konumunu ve vizyonunu ifade etme fırsatına sahipti.

Yermak “Farklı görüşler vardı, ancak hazır bulunanların hepsi ülkelerinin BM Şartı ilkelerine, uluslararası hukuka ve devletlerin egemenliğine ve toprak bütünlüğünün dokunulmazlığına saygıya bağlılığına tanıklık etti. Başkan Zelenskiy’nin de bu ilkeler temelinde ayrıntılı olarak konuştuğumuz ‘barış formülü’ inşa edildi” dedi.

Yermak, katılımcı devletlerin çoğunun katkılarını tam olarak nasıl yapacaklarına karar verdiklerini kaydetti.

Yayına göre Rusya, Cidde’deki zirveye davet edilmediği için toplantıya katılan BRICS ortaklarıyla Ukrayna ile ilgili istişarelerin sonuçlarını görüşmeyi umuyor.

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Ryabkov, zirveye katılan BRICS ortaklarının Rusya Federasyonu ve diğer BRICS katılımcıları ile mutlaka görüş ve bilgi alışverişinde bulunacaklarını söyledi.

Haberlerden anında haberdar olmak için…. https://t.me/ukrhaber Telegram kanalımızı takip ediniz.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com