Suudi Arabistan’da Ukrayna’da barışçıl çözüm müzakereleri başladı

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!
Fotoğraf: Aljazeera

Ukrayna’daki savaşı sona erdirmek için gerekli adımları görüşmek üzere Cidde’de yapılacak toplantıya yaklaşık 40 ülke katılıyor.

Suudi Arabistan’da Ukrayna’daki savaşı sona erdirmek için adımlar atmaya yönelik barış görüşmeleri başladı . Cidde’de yaklaşık 40 ülkeden üst düzey yetkililer, Rusya’nın Ukrayna’yı işgaline nasıl son verileceğine dair temel ilkeler geliştirmeye çalışacak.

Aljazeera’nın bildirdiği gibi, saldırgan ülke Ukrayna barış formülünü reddettiği için Rusya’nın müzakerelere katılma olasılığı dışlanıyor. Aynı zamanda Kremlin toplantıyı “izleyeceğini” söyledi. Özellikle Rusya Federasyonu basın sözcüsü Dmitriy Peskov, Rusya’nın “hangi hedeflerin belirlendiğini ve nelerin tartışılacağını görmesi gerektiğini” söyledi.

Önceki gün Ukrayna Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenskiy, savaşın neden olduğu gıda fiyatlarındaki artıştan zarar gören gelişmekte olan ülkeler de dahil olmak üzere müzakerelerde temsil edilen çok sayıda ülkeyi tebrik ederek ”Bu çok önemli çünkü gıda güvenliği gibi konularda Afrika, Asya ve dünyanın diğer bölgelerindeki milyonlarca insanın kaderi doğrudan dünyanın barış formülünün uygulanmasına doğru ne kadar hızlı ilerleyeceğine bağlı” dedi.

Zelenskiy, girişimin bu sonbaharda dünya liderlerinin 10 maddelik Kiev çözüm formülüne dayanması gerektiğine inandığı ilkelerin onaylanması için bir “barış zirvesine” yol açmasını umduğunu ifade ederek, Ukrayna’nın formülünün toprak bütünlüğüne saygı gösterilmesini ve Rus birliklerinin Moskova’nın ilhak edildiğini iddia ettiği bölgelerdeki askerlerinin geri çekilmesini içerdiğine dikkat çekti.

Yayına göre zirve, Hindistan ve Brezilya da dahil olmak üzere tarafsızlığını koruyan ülkelere hitap etme fırsatı sağladığı için Ukrayna için önemli. Rusya’nın sadık bir müttefiki olan Çin’in katılımı, Avrasya işlerinden sorumlu özel bir temsilci olan Li Hui’yi Arabistan’a göndermesi açısından özellikle önemliydi.

Çin Dışişleri Bakanlığı resmi temsilcisi Wang Wenbin yaptığı açıklamada, “Çin, Ukrayna’daki krizin siyasi olarak çözülmesini teşvik etmede yapıcı bir rol oynamaya devam etmek için uluslararası toplumla birlikte çalışmaya hazırdır” dedi.

Haberlerden anında haberdar olmak için…. https://t.me/ukrhaber Telegram kanalımızı takip ediniz.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com