Rusya, Ukrayna’yı Kiev’in 90’larda “gaz borçlarını” ödemek için verdiği füzelerle bombalıyor

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Rusya her gün Ukrayna’ya saldırmak için çeşitli silahlar kullanıyor. Bunların arasında hem yeni füzeler hem de eski Sovyet modelleri var. İlginç bir şekilde, ikincisi arasında bir zamanlar Ukrayna’ya ait olanlar var. Bu füzeler Kiev’in gaz borçlarını silme karşılığında Moskova’ya verdikleri.

Şimdi Moskova bu füzeleri “geri gönderiyor”. Kh-55 füzeleri 1999 anlaşmasına göre Ukrayna 575 adet füzeyi Rusya’ya verdi. Rusların bu füzeleri Ukrayna’yı vurmak için kullandığına dair kanıtlar bulundu.

Gaz karşılığında Yalta ve 575 Ukrayna füzesi

Kasım 1999’da Ukrayna hükümeti Yalta’da Kremlin ile bir anlaşma imzaladı. Ukrayna’nın Rusya’ya sekiz Tu-160 ve üç Tu-95MS ağır bombardıman uçağının yanı sıra 575 Kh-55 seyir füzesi ve uçak ekipmanı verdiğini belirtildi. Bunun için Moskova 275 milyon UAH tutarında “gaz borcunu sildi”.

Ukrayna adına bu anlaşmayı Başbakan Valeriy Pustovoitenko imzaladı ve Rusya’da Vladimir Putin iktidara geldi. Pustovoitenko konu hakkında yorum yapmaktan kaçındı. Bu anlaşma hakkında yorum yapmayı reddetti ve o zamanın Dışişleri Bakanı Boris Tarasenko, Başbakan Birinci Yardımcısı Anatoliy Kinakh, Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Sergey Tigipko idi.

O zamanki Savunma Bakanı Aleksander Kuzmuk, o sırada anlaşmayı destekleyen neredeyse tek kişi bu konuda yorum yaptı. Ona göre, 1997’de Rusya ile iyi komşuluk anlaşmalarına göre Ukrayna bombardıman uçakları kullanmıyordu ve dolayısıyla Kh-55 füzelerini kullanamıyordu. O dönemde Kiev’de hiç kimse böyle bir kararın bu tür sonuçlarını düşünmedi.

Ancak o zamanki milletvekili Yuriy Kostenko, Rusya’ya nükleer silah taşıyabilen füzelerin ve bombardıman uçaklarının devrinin, stratejik silahların azaltılması veya Ukrayna’nın nükleer silahsızlandırılmasına ilişkin anlaşmaların kapsamına girmediğini söyledi. Üstelik ona göre Verkhovna Rada, Putin ve Pustovoitenko tarafından imzalanan Yalta Antlaşması’nı onaylamadı ve bu nedenle vatana ihanet olarak görüyor. Bununla birlikte, o zamanın belgelerinde Dışişleri Bakanı Tarasenko, Putin ile yapılan anlaşmanın kendisinin Verkhovna Rada’nın zaten onaylamış olduğu anlaşmalara dayandığı gerçeğiyle onaylanmamasını haklı çıkardı.

Ancak Naftogaz’ın o zamanki başkanı Igor Didenko, bu silahların Rusya’ya devri konusunda daha önce ABD ile anlaşmaya varıldığını iddia ediyor. Ancak 1999’da ABD’nin Ukrayna büyükelçisi olan diplomat Steven Pifer, kararı Ukrayna’nın kendisinin verdiğini ve Amerikan tarafının zaten bunun farkında olduğunu iddia ediyor.

Haberlerden anında haberdar olmak için…. https://t.me/ukrhaber Telegram kanalımızı takip ediniz.

ukrhaber.com

Caner Cangül

Endüstri Mühendisi. Internet teknolojileri ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin teknik sorumluluğu ve yönetimi yanında editörlük ve çevirmenlik yapmaktadır. 8 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: caner@ukrhaber.com