WSJ: ABD, tahıl rotalarını genişletmek için Türkiye ile müzakere ediyor

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

ABD destekli plan, Ekim ayına kadar Ukrayna’nın Tuna Nehri üzerinden ayda dört milyon ton tahıl ihraç etme kabiliyetini artırmayı hedefliyor.

ABD, Ukrayna tahılı için alternatif ihracat yollarının kullanımını genişletmek üzere Türkiye, Ukrayna ve ülkenin komşularıyla müzakere ediyor.

WSJ tarafından bildirildiği üzere, ABD destekli plan, Ekim ayına kadar Ukrayna’nın Tuna Nehri üzerinden ayda dört milyon ton tahıl ihraç etme kabiliyetini artırmayı öngörüyor. Tahılın çoğu, başka yerlere gönderilmeden önce nehir yoluyla ve Karadeniz üzerinden Romanya’daki yakın limanlara gönderilecek.

Bu rota daha yavaş ve daha pahalı olsa da geçen yıl Rusya, Türkiye ve Birleşmiş Milletler ile yapılan anlaşmayla oluşturulan Karadeniz Tahıl Koridoru’na bir alternatif olabilir.

Yetkililere göre, Ukrayna’nın Tuna boyunca ihracat kapasitesini artırma çabaları, Türkiye ve Birleşmiş Milletler’in Rusya’yı tahıl anlaşmasına geri dönmeye ikna etme çabalarına paralel ilerliypr. Diplomatlara göre, geçen yıl anlaşmanın arabuluculuğuna yardım eden Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ukrayna’nın hasat edilen tahılı Eylül başında birikmeye başlamadan önce anlaşmayı yenilemesi için baskı altında.

Washington’lu bir yetkili, ABD’nin Tuna Nehri üzerindeki Ukrayna limanlarına giden ve buradan gelen gemileri korumak için askeri seçenekler de dahil olmak üzere tüm olası seçenekleri değerlendirdiğini, ancak bu seçenekler üzerinde ayrıntılı bilgi vermeyi veya hangi ülkelerin dahil olacağını söylemeyi reddetti.

Yetkili, nakliye şeridini koruma çabaları hakkında “Her şeye bakacağız” dedi.

ABD planları, kısmen Avrupa Birliği’nin Ukrayna’ya ve Ukrayna’dan mümkün olduğunca sorunsuz bir şekilde tahıl ve diğer malları teslim etmek için “Dayanışma Yolları” olarak bilinen karayolu, demiryolu ve deniz yolları oluşturma girişimine dayanacak.

Tahıl ile durum

17 Temmuz 2023’te Rusya, Karadeniz’deki gemilerin askeri kargo taşıdığını kabul edeceğini açıklayarak tahıl anlaşmasından çekildi .

31 Temmuz 2023’te bir İsrail gemisi, Rusya’nın tahıl ambargosunu aşan ilk gemi oldu.

9 Ağustos 2023’te Erdoğan’ın “tahıl” anlaşmasını yeniden canlandırmak ve genişletmek istediği bildirildi .

14 Ağustos 2023 tarihi itibariyle dünya buğday fiyatları yükseldi. Rusya’nın bu yıl dünya buğday ticaretinin dörtte birini oluşturacağı bildirildi.

Rusya, limanlarının aşırı kalabalık olması nedeniyle tahıl ihracatında sıkıntı yaşıyor Bu hacimlerin önemli bir kısmı, geçici olarak işgal edilen topraklardan çalınan Ukrayna tahıllarıdır.

Haberlerden anında haberdar olmak için…. https://t.me/ukrhaber Telegram kanalımızı takip ediniz.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com