Gazetecilerin % 2’si Ukrayna’da Hiç Sansür Olmadığını Düşünüyor

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

İlko Kuçeriv Demokratik Girişimler Vakfı tarafından yürütülen bir ankete göre Ukraynalı gazeteciler, ülkelerindeki ifade özgürlüğü durumu hakkında oldukça yüksek bir seviyede olumlu düşünüyorlar, ancak ülkede sansürün hala var olduğunu da düşünüyorlar.

Ukrinform ajansının haberinde, Anket sonuçlarına göre vakfın direktörü İrina Bakeşkina “Genel olarak, gazeteciler Ukrayna’da ifade özgürlüğü durumunun yeterince yüksek olduğunu tahmin ediyor: 7.6/10 puan” denildi.

Aynı zamanda Bekeşkina, katılımcıların faaliyetlerinde önemli bir kısmının konuşma ve bilgi özgürlüğü ihlalleri bulunduğunu söyledi. Ankete göre, gazetecilerin % 78’i kamuya önemli haberler iletme konusunda resmi baskı görüyorlar, neredeyse % 43’ü hazırlanmış haberlerin sansürlenmesi ya da yayınlanmasının yasaklanması ve % 13’ü de üretilen haber sonucunda kendilerine veya meslektaşlarına dava açma girişimleri olduğunu bildirdi.

Buna ek olarak, katılımcılar konuşma özgürlüğüne yönelik en büyük tehditlerin medya sahipleri tarafından sansür edildiğini % 70 belirtirken, % 41’i gazetecilikle ilgili fiziksel tehditlerin veya yaşam tehditleri aldıklarını söylediler.

Aynı zamanda, Ukrayna’da sansür olup olmadığı sorulduğunda, ankete katılanların % 12’si sistematik olduğunu, % 68’i ise medya kuruluşlarında bireysel olarak bulunduğunu söyledi. Sadece % 2’si Ukrayna’da hiç sansür olmadığını söyledi.

Anket, Ukrayna Freedom House’un desteğiyle Zmina İnsan Hakları Merkezi’nin isteği üzerine 3 Mayıs – 14 Haziran 2019 tarihleri arasında İlko Kuçeriv Demokratik Girişimler Vakfı tarafından gerçekleştirildi. Toplam 127 gazeteci ile röportaj yapıldı.

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com