Verkhovna Rada yurtdışındaki seferberlikten kaçanlara hapis cezası öneriyor

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ukrayna Parlamentosu, seferberlik sırasında zorunlu askerlik hizmetinden kaçınmak için yasadışı yollardan Ukrayna sınırını geçenlerin, altı ay içinde Ukrayna’ya dönmesi halinde kovuşturma yapılmamasını da öneriyor.

İlgili kanun tasarısı 10453 numarasıyla Ukrayna Verkhovna Rada’sında tescil edildi. Zorunlu askerlikten kaçınmak amacıyla Ukrayna devlet sınırını yasadışı olarak geçmenin sorumluluğuyla ilgili olarak Ukrayna Ceza Kanunu’nda değişiklik yapılması öneriliyor.

Kanun tasarısı, Ukrayna devlet sınırının yasadışı geçişine ilişkin cezai sorumluluğun güçlendirilmesini ve seferberlik sırasında yasadışı sınır geçişine yönelik cezai sorumluluğun getirilmesini öngörüyor. Seferberlikten kaçmak amacıyla sınırı geçmenin 3 yıldan 5 yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılması öneriliyor. Tekrarlanan teşebbüs halinde veya bir grup kişi tarafından işlenen suçtan dolayı 5 yıldan 8 yıla kadar hapis cezası öngörülüyor. Şiddet ve silah kullanarak yasadışı yollardan sınırı geçmeye çalışanlar 12 yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılabilecek.

Haberlerden anında haberdar olmak için Telegram ve Whatsapp kanallarımızı takip ediniz.

Taslakta, seferberlik sırasında zorunlu askerlik hizmetinden kaçınmak amacıyla özel bir süre için Ukrayna devlet sınırını geçen kişinin, aşağıdaki durumlarda suçun cezai sorumluluğundan muaf tutulacağını belirten Ceza Kanunu’na yeni bir hüküm eklenmesi öneriliyor: Sınırı geçtiği andan itibaren altı ay içinde Ukrayna topraklarına dönenler ve Devlet Sınır Teşkilatı çalışanlarına gönüllü olarak suç işlediğini beyan edenler.

Ukrayna’da seferberlik

Sıkıyönetim sırasında 18 ila 60 yaş arası erkeklerin ülkeyi terk etmesi yasak. Askerlik hizmetine uygun olmayanlar, üç küçük çocuğu olanlar ve engelli insanlara bakanlar vb. için istisnalar geçerlidir.

Avukat Rostyslav Kravets, sıkıyönetim sırasında sınırı geçme konusunda şu anda yasal bir yasağın bulunmadığını belirtiyor. Ona göre, Ukrayna Anayasası’nın 33. maddesi, bu tür yasağın ve kısıtlamaların ancak kanunlarla konulabileceğini açıkça belirtiyor.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com